powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Κοινές δράσεις Γιάννη Καραγιάννη και Δημήτρη Σεβαστάκη για τη φέτα και το κρασί Σάμου


Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ε. Αποστόλου, απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης και Δημήτρης Σεβαστάκης, με την οποία επισημαίνουν την ανάγκη κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στην υπό διαπραγμάτευση διμερή συμφωνία ΕΕ - Κίνας για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:
"Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δημοσιεύσει μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (100 ευρωπαϊκά και 100 κινέζικα), τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν από τις απομιμήσεις στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί εντός του έτους. Ο κατάλογος που εστάλη, στις 03-06-2017, από την ΕΕ στην Κίνα, συμπεριλαμβάνει (μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων) τη φέτα και το κρασί της Σάμου, προϊόντα για τα οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις από κινέζικες εταιρείες που τα έχουν κατοχυρώσει ως κινέζικα εμπορικά σήματα (trademarks).
Με το επιπλέον στοιχείο ότι πρέπει από την πλευρά της Κομισιόν να υπάρξει θεσμική αντίδραση μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2017, σας καλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκρουστεί η διεκδίκηση και να συνεχίσει αδιατάρακτα η παραγωγή και η διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.
Να σημειώσουμε ότι η ταυτότητα ευδιάκριτων προϊόντων, όπως τα δύο συγκεκριμένα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δεν σχετίζεται απλώς με την ιδιαίτερη ποιότητά τους, αλλά και με τα πολιτιστικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου μας και των μεθόδων παραγωγής που η παράδοση και η επιστήμη έχουν διαμορφώσει.
Σας υποβάλλουμε την θερμή προτροπή μας, για τις εκ μέρους των υπουργείων σας, απαραίτητες διοικητικές, θεσμικές, νομικές και πολιτικές πράξεις και επισημαίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στους καταλόγους της διμερούς συμφωνίας ΕΕ - Κίνας, για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης."

Δεν υπάρχουν σχόλια: