powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Οδηγίες Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για την διακίνηση ειδών βιοτικής ανάγκης


Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων που ισχύουν για την διακίνηση και εμπορία των διαφόρων ειδών βιοτικής ανάγκης, επισημαίνονται τα παρακάτω:
Έχει καταδειχθεί ότι κατά τους θερινούς μήνες αυξάνονται τα κρούσματα απόπειρας εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Ως συνέπεια αυτού καθίσταται αναγκαία η εντατικοποίηση των ελέγχων από τα παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια μέχρι καφετέριες και Fast Foods, κέντρα διασκέδασης, αεροδρόμια, κυλικεία αρχαιολογικών και αθλητικών χώρων, επειδή συνήθως οι χώροι αυτοί δέχονται πολλούς επισκέπτες.
Κατά τους διενεργούμενους ελέγχους δίδεται έμφαση στις περιπτώσεις που περιγράφονται στα σχετικά άρθρα του νόμου 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» σε συνδυασμό και με την Α2-718/31-07-2014 απόφαση σχετική με την «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών-Κανόνες ΔΙ.Ε.ΠΠ.Υ.».
Και ειδικότερα:
Σύνταξη και τήρηση των προβλεπόμενων τιμοκαταλόγων στα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε εμφανές σημείο, στην εξωτερική όψη της κυρίας εισόδου του καταστήματος και οφείλουν επίσης πριν από την παραγγελία να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη.


Επί των τιμοκαταλόγων αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη με τις αντίστοιχες τιμές τους συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η ύπαρξη τιμοκαταλόγου με τιμές προ και μετά Φ.Π.Α. δεν συνιστά παράβαση.
Αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των ενδείξεων του είδους των χρησιμοποιημένων ελαίων για την παρασκευή και προσφορά φαγητών, των ενδείξεων «προτηγανισμένο», «κατεψυγμένο», η «προμαγειρευμένο» για τα προσφερόμενα φαγητά, της ένδειξης για την ΦΕΤΑ ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και να μην γίνεται παραπλάνηση με τα λευκά τυριά άλμης.
Έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής για τα είδη που καταναλώθηκαν.
Η προσφορά εμφιαλωμένου νερού θα γίνεται μόνο εφόσον το ζητά ο πελάτης. Διαφορετικά θα πρέπει να προσφέρεται «Νερό Βρύσης» όπως συνηθίζεται κατά πάγια τακτική.
Όλα τα εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, οίνοι και οινοπνευματώδη ποτά, αποσφραγίζονται υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη.
Υποχρεώσεις κατά την προσφορά φαγητών με το κιλό: α) ψάρια που σερβίρονται μαγειρευμένα με το κιλό, ζυγίζονται ωμά και πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με σημείωμα στο οποίο αναγράφεται το ακριβές βάρος του ωμού και η τιμή του ως μαγειρευμένο, β) κρέατα ψητά της ώρας με το κιλό, υποχρεούνται οι καταστηματάρχες να τα ζυγίζουν ψημένα και όχι ωμά και να τα συνοδεύουν με σημείωμα στο οποίο να αναγράφεται το ακριβές βάρος ψημένου και η τιμή του.
Δεν χρεώνεται πλέον η αξία που αναφέρεται στο «ΚΟΥΒΕΡ», (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες κ.λ.π.)
Υποχρέωση τήρησης δελτίου παραπόνων πελατών σε ειδική θέση δίπλα στην έξοδο του καταστήματος.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια: