powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Kληματιά (Βελτσίστα) Ιωαννίνων






Απολαύστε τα video


























Κληματιά Ιωαννίνων

Η Κληματιά (Τοπική Κοινότητα Κληματιάς - Δημοτική Ενότητα ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "η Κληματιά". Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Κληματιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κληματιάς, του πρώην Δήμου ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Η Κληματιά έχει υψόμετρο 432 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,7010346053 και γεωγραφικό μήκος 20,6695256397. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Κληματιά θα βρείτε εδώ.
























Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κληματιάς

Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Κληματιάς και είναι μονόχωρος σταυρεπίστεγος με τρίπλευρη αψίδα ανατολικά και ξυλόστεγο νάρθηκα δυτικά. Σε εγχάρακτη επιγραφή φέρει τη χρονολογία ανέγερσης του ναού : "ΖΞΣΤ" (=1558). Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες. Στο μνημείο αυτό την περίοδο 2010-2014 εκτελέσθηκαν αναστηλωτικές εργασίες και εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών, στο πλαίσιο του έργου "Αρχαιολογικό πάρκο μεταβυζαντινών μνημείων Κληματιάς" και στις 25-10-2014 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός Θυρανοιξίων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μάξιμου παρουσία και του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Τασούλα Κων/νου.

Γεφύρι Στον Βελτσίστικο

Ενώ έχουμε συνηθίσει να ακούμε για γεφύρια που γκρεμίζονται. Αυτό εδώ το γεφύρι ακολούθησε αντίστροφη πορεία και βγήκε στο φως το καλοκαίρι του 2008. Το Γεφύρι είχε μπαζωθεί (όπως και οι γειτονικοί μύλοι) όταν το 1958 έγινε η σύνδεση με τα νερά της Λαψίστας.























Οδηγίες Πρόσβασης

Από το κέντρο του χωριού πέρνουμε το δρόμο που μας οδηγεί για την κοιλάδα του Βελτσίστικου ποταμού. Περνάμε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και λίγα μέτρα πιο κάτω συναντάμε το συγκεκριμένο γεφύρι.
Νομός: Ιωαννίνων. Κοινότητα: Κληματιά. Ποταμός: ΘΥΑΜΙΣ (ΚΑΛΑΜΑΣ). Συντεταγμένες: N 39° 42΄05,7΄΄ E 020° 40΄15,6΄'. Υψόμετρο: 283.
Παρακείμενα Κτίσματα: Νερόμυλοι
Ονοματολογία: Το όνομα του ποταμού (Βελτσίστικος) προέρχεται απο την αρχική ονομασία του οικισμού. Το χωριό Βελτσίστα μετονομάστηκε σε Κληματιά το 1928.
Μορφή: Μονότοξο. Κατάσταση: Κακή (μπαζωμένο)


Το γεφύρι αυτό σώζεται σήμερα κάτω από ένα τσιμεντένιο

γεφύρι σε αγροτικό δρόμο που οδηγεί στα χωράφια.



Ο Γάλλος διπλωμάτης F. Pouqueville

σημειώνει το μεγάλο δρόμο που πέρναγε από τη Βελτσίστα
καθώς και το γεφύρι στο λάκκο
δυτικά του χωριού.






Ψηλά πάνω στο λόφο βρίσκονται τα αρχαία τείχη (τα αποδίδουν στην πόλη Ευρυμεναί). Κάποτε η περιοχή ανήκε στους Θεσπρωτούς κι αργότερα την κατέλαβαν οι Μολοσσοί..Εδώ βρίσκονταν και το μεσαιωνικό κάστρο της Βελτσίστας


Ο μεγαλύτερος καταρράκτης του Καλαμά στη χαράδρα της Βελτσίστας.








Τόσα γεφύρια γκρεμίζονται, ήρθε η ώρα για αλλαγή. Το γεφύρι αυτό στο ρέμα Διχάλα κάτω από τη Βελτσίστα είχε μπαζωθεί (όπως και οι γειτονικοί μύλοι) όταν το 1958 έγινε η σύνδεση με τα νερά της Λαψίστας. 'Ολοι νόμιζαν ότι παρασύρθηκε από το ρέμα
μέχρι που ξαναβγήκε στο φως το προηγούμενο καλοκαίρι!


Οδηγίες Πρόσβασης: 

Κατεβαίνοντας προς το ποτάμι θα συναντήσουμε το γεφύρι την στιγμή που περνάμε το μοναδικό ρέμα της διαδρμομής κάτω απο την τσιμεντένια γέφυρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: