powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Δεμάτι Ανατολικού Ζαγορίου






Απολαύστε τα video
































Δεμάτι Ανατολικού Ζαγορίου

Το Δεμάτι (Τοπική Κοινότητα Δεματίου - Δημοτική Ενότητα ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΖΑΓΟΡΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".


Η επίσημη ονομασία είναι "το Δεμάτιον". Έδρα του δήμου είναι οι Ασπράγγελοι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Δεμάτι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Δεματίου, του πρώην Δήμου ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Το Δεμάτι έχει υψόμετρο 1002 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,7307976076 και γεωγραφικό μήκος 21,0206799777. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Δεμάτι θα βρείτε εδώ.




Άρωμα και Φάρμα τρούφας στο Δεμάτι Ζαγορίου. Κυνήγι τρούφας στην Ηπειρο 


Στην Ηπειρο και συγκεκριμένα στο Ανατολικό Ζαγόρι, στο χωριό Δεμάτι, βρεθήκαμε πρόσφατα, συμμετέχοντας σε κυνήγι τρούφας.
Η εμπειρογνώμων τρουφών, Κατερίνα Νόλα, ο πρόεδρος του χωριού, Χρήστος Ζιάβρας, και τρία σκυλιά, η Ιρμα ράτσας λαμπραντόρ, η Σίσυ και ο Αρης ράτσας λαγκότο, ξεκίνησαν για την εύρεση φθινοπωρινής τρούφας, στο δάσος του Προφήτη Ηλία Δεματίου, σε υψόμετρο, περίπου 1.000 μ.
Η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπογείου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δέντρων ή και θάμνων. Είναι οι καρποφορίες υπόγειων μυκήτων και όπως όλοι οι μύκητες είναι ετερότροφοι οργανισμοί.






















«Το κυνήγι της τρούφας θέλει πολλή υπομονή», εξηγεί στα «Ταξίδια» του «ΑτΚ» η Κατερίνα, κατά τη διάρκεια της αναζήτησής της στο δάσος. Η Κατερίνα κατάγεται από ένα χωριό της Ηπείρου, τη Δόλιανη, μάζευε μανιτάρια από μικρή, και πριν 9 χρόνια ξεκίνησε να μαζεύει τρούφα. Πρόσφατα ξεκίνησε και την καλλιέργεια τρούφας, στο Δεμάτι, και όπως μας λέει, «χρειάζονται 3 - 4 χρόνια για την πρώτη παραγωγή, και τότε είναι που το χωράφι θα μας δώσει δείγματα για το αν είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια».
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που ευδοκιμούν σε άγρια μορφή (περίπου 80 παγκοσμίως) και μερικές από αυτές (περίπου 7), αξίζει να καλλιεργηθούν. Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες είναι συνήθως αυτές που το μέγεθός τους μπορεί να είναι από 5-10 γρ. μέχρι και 1 ή 1,5 κιλό.


«Υπάρχει η καλοκαιρινή τρούφα, η φθινοπωρινή και η χειμωνιάτικη», αναφέρει η κ. Νόλα, όπου η πρώτη ωριμάζει και συλλέγεται Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, η φθινοπωρινή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και αντίστοιχα η χειμερινή ωριμάζει και συλλέγεται Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο.
«Κάτω από τις πέτρες είναι οι πιο μεγάλες τρούφες, από τα 700 δε μέτρα και πάνω πάντα βρίσκουμε», μας λέει η Κατερίνα και κάθε φορά που βρίσκουν τα αγαπημένα της σκυλιά, τα επιβραβεύει με μπράβο αλλά και. μεζέ.
Τα σκυλιά μυρίζουν μέχρι 30 εκατ. κάτω από τη γη. Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική του οσμή και για το λόγο αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας, η οποία συλλέγεται από τον εμπειρογνώμονα τρουφών.
Η τρούφα μεγαλώνει κάτω από το έδαφος, σε βάθος 6 - 15 εκατοστά, έχει μορφή στρογγυλή περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλη, με μέγεθος που ποικίλλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού μέχρι ενός πορτοκαλιού. H γαστρονομική και θρεπτική της αξία την κάνουν ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Της αποδίδονται θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων καθώς επίσης και ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες. Σ΄ ό,τι αφορά τα είδη της τρούφας είναι: οίδημα του μπορχ (tuber borchii), καλοκαιρινή τρούφα (Tuber aestivum), λευκή τρούφα η πολύτιμη (Tuber magnatum), μαύρη Χειμερινή (Tuber brumale).




















Οσο για τις τιμές, «η καλοκαιρινή ξεκινάει από 180 ευρώ το κιλό, η φθινοπωρινή από 250 ευρώ - 500 ευρώ, η χειμωνιάτικη από 250 ευρώ - 600 ευρώ, η δε μελανόσπορη τιμολογείται πάνω από 1.000 ευρώ το κιλό», λέει η Κατερίνα, διευκρινίζοντας ότι οι παραπάνω τιμές είναι αυτές που δίνει εκείνη στους προμηθευτές της.
Το κυνήγι τρούφας ήταν πετυχημένο και η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία του χωριού Δεμάτι, με τραχανά και τρούφα, ομελέτα με τρούφα και χωριάτικα λουκάνικα Μετσόβου!


Φάρμα τρούφας, Δεμάτι, Ανατ. Ζαγόρι, Νομός Ιωαννίνων


Ανατολικά Ζαγοροχώρια: Η ήσυχη φύση του βουνού
Κρυμμένο από τους προβολείς της δημοσιότητας που "καίνε" λίγη από τη γοητεία των διάσημων γειτόνων του, ζει στους δικούς του ρυθμούς ένα άλλο Ζαγόρι. Πιο ήσυχο; Σίγουρα. Πιο αυθεντικό; Αδιαμφισβήτητα. Πιο όμορφο; Αφήνουμε το συμπέρασμα σε εσάς.


Εξαντλούνται ποτέ τα Ζαγοροχώρια; Φτάνεις κάποια στιγμή στο σημείο να πιστεύεις ότι έχεις εξερευνήσει κάθε γωνιά τους, έχεις διασχίσει κάθε πέτρινο γεφύρι, έχεις χαρτογραφήσει ένα προς ένα τα σαράντα έξι μικρά και μεγαλύτερα χωριά; Ακόμη και τότε, υπάρχει καμία περίπτωση να τα βαρεθείς, και να μη νιώθεις κάθε τόσο την ανάγκη να επιστρέφεις, για να ανακαλύπτεις κάθε φορά κάτι νέο; Ένα ακόμη γεφυράκι, ένα τοπίο που δεν είχες δει χιονισμένο, ένα χωριό που δεν είχες περπατήσει. 


Στη σκιά των προβολέων της δημοσιότητας και της τουριστικής ανάπτυξης του Δυτικού Ζαγορίου, ζει σε ρυθμούς χαλαρούς και αναπνέει αέρα που μυρίζει χωριό ένα άλλο Ζαγόρι, το ανατολικό. Εκείνο που είναι πιθανότερο να σου έχει ξεφύγει. Εκείνο που λατρεύουν όσοι αναζητούν προορισμούς εκτός πεπατημένης. Αυθεντικούς. 

Εκείνο που μπορεί να μην έχει πολυτελείς ξενώνες και hip εστιατόρια, έχει όμως πανέμορφα, λιλιπούτεια χωριά, ανέγγιχτα από το χρόνο φυσικά τοπία και χαρακτήρα. Παραδοσιακά, πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, περίτεχνα ξωκλήσια, τοξωτά γεφύρια - κορνίζες των καταγάλανων ποταμών που το διασχίζουν και απαράμιλλη θέα στις καταπράσινες πλαγιές που το περιστοιχίζουν, όλα συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο θαρρείς από τα παραμύθια εκείνα που μιλούσαν για μαγεμένα δάση στα οποία κατοικούσαν νεράιδες. 

Η περιήγηση ξεκινά από τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα, του ποταμού που, ακόμη και αν δεν έχετε ακούσει ποτέ το όνομά του, έχετε αναμφίβολα δει να πρωταγωνιστεί σε φωτογραφίες της περιοχής, χάρη σε ένα από τα ομορφότερα ηπειρώτικα γεφύρια που τον πλαισιώνει, το κτισμένο το 1875 γεφύρι της Τσίπιανης. Πέντε κουκλίστικα χωριά στις όχθες του διεκδικούν όσο από τον χρόνο σας μπορείτε να τους αφιερώσετε. 

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ευρύτερης περιοχής, το Γρεβενίτι, κτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων, απολαμβάνει πανοραμική θέα στα διάσημα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου και την αρχαιότερη μονή της περιοχής, τη Mονή Bοτσάς, γνωστή και ως Παναγιά Πωγωνιώτισσα. Πολύ κοντά της, η αρχαία Ακρόπολη Γρεβενιτίου προσφέρει το απαραίτητο sightseeing για τους. ιστοριοδίφες, ενώ τα καταπράσινα δάση που πλαισιώνουν το χωριό ενδείκνυνται για ατελείωτες πεζοπορίες. 

Ανηφορίζοντας λίγο ακόμη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, συναντάμε το πανέμορφο Ελατοχώρι. Ένα γραφικό χωριουδάκι όλο τρεχούμενα νερά, κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Τσούκα Τζίνα. Στην πλακόστρωτη πλατεία του θα καθίσετε για ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, στη σκιά της περίτεχνης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Τρία ακόμη χωριά, κρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση, το Μακρίνο, με την αρχαία Ακρόπολη, το Φλαμπουράρι, στα πόδια του βουνού Τσούκα Ρόσσα, και το Τρίστενο, με τον παραδοσιακό του νερόμυλο, ολοκληρώνουν την έκπληξη της κοιλάδας του Βάρδα. 

Κι από εκεί, στην έτερη κοιλάδα της περιοχής, εκείνη του Ζαγορίτικου, του ποταμού που δημιουργεί, μαζί με τον Μετσοβίτικο τον οποίο συναντά σε κάποιο σημείο της διαδρομής του, τον Άραχθο. Τέσσερα χωριά που αποπνέουν άρωμα εποχής διακόπτουν, με το κόκκινο των κεραμιδένιων στεγών και την γκριζωπή πέτρα των σπιτιών τους, το απέραντο πράσινο της κοιλάδας: ο Ανθρακίτης, οι Καρυές, το Καβαλλάρι και η αρχοντική -αν και σχεδόν εγκαταλελειμμένη- Δόλιανη. 

Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη της περιοχής, και σταρ του Ανατολικού Ζαγορίου, είναι η πανέμορφη Βωβούσα, κτισμένη στις όχθες του Αώου, στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, και το οποίο χρονολογείται από το 1748. Από τη Βωβούσα ξεκινούν τα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά της ειδυλλιακής Βάλια Κάλντα, αλλά και στο ξακουστό Αρκουδόρεμα -όπου ναι, υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε καφέ αρκούδες. 

Άλλα χωριά που αξίζει να εντάξετε στη διαδρομή σας είναι το Δεμάτι, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα ολόκληρου του Ανατολικού Ζαγορίου από την Κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 1.100 μέτρα, ο Καστανώνας, για να διασχίσετε ένα ακόμη χαρακτηριστικό τοξωτό γεφύρι, αυτό του Δρογανίου, και η Ιτέα, για να αφεθείτε να σας συνεπάρει το καταπράσινο τοπίο που την περιβάλλει και να φωτογραφίσετε -για εκατομμυριοστή φορά- το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά. 
Βέβαια, πολύ περισσότερο από το υπόλοιπο Ζαγόρι, το κομμάτι του αυτό δεν χωρά σε χάρτες και προκαθορισμένες διαδρομές. Θα το εξερευνήσετε μόνοι σας, για να ανακαλύψετε τις μυστικές γωνιές του, τα απάτητα σημεία του, τα ανέγγιχτα από το χρόνο τοπία που δεν φιγουράρουν σε glossy εξώφυλλα περιοδικών και πόστερ ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά περιμένουν τον επισκέπτη που θα αφιερώσει χρόνο για να τα ανακαλύψει. Ακριβώς εδώ κρύβεται όλη η γοητεία τους. 

Πού θα μείνετε 
Στον παραδοσιακό ξενώνα Βωβούσα (τηλ.: 26560 22555, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), στον ξενώνα Κερασιές (τηλ.: 26560 23003, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) επίσης στη Βωβούσα, στο ξενοδοχείο Valia Calda στο Περιβόλι (τηλ.: 24620 82020, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) και στον λιτό αλλά προσεγμένο ξενώνα Παράδοση στην Ιτέα (τηλ.: 26560 31700, από 60 ευρώ με πρωινό). 
Πού θα φάτε 
Στη Βωβούσα, τοπικές συνταγές και ζουμερά κρεατικά θα δοκιμάσετε στην Ταβέρνα του Άγγελου (τηλ.: 26560 22841) και του Ράπτη (τηλ.: 26560 22841). Στην Ιτέα, εξαιρετικά μαγειρευτά αλλά και σχάρα στο εστιατόριο Παράδοση (τηλ.: 26510 34066). Στη Δόλιανη, για σπιτικά μαγειρευτά θα κατευθυνθείτε στην ταβέρνα της Κατερίνας. 
Γεφύρι Του Αλή Πασά

Ένα πανέμορφο αλλά μισογκρεμισμένο πλέον γεφύρι βρίσκεται κάτω απο τον παλιό δρόμο που ένωνε τα Ιωάννινα με το Μέτσοβο στην τοποθεσία Μπακλάνη έξω από το Δεμάτι.
Οδηγίες Πρόσβασης: 


Πηγαίνοντας από τα Ιωάννινα στο Μέτσοβο από τον παλιό δρόμο συναντάμε το γεφύρι στο δεξί μας χέρι στη θέση Μπακλάνη έξω από το Δεμάτι.
Νομός: Ιωαννίνων. Κοινότητα:  Δεμάτι. Ποταμός: Μετσοβίτικος. Συντεταγμένες:  N 39° 43΄02,8΄΄ E 021° 01΄23,3΄΄
Υψόμετρο: 584.  Μορφή:  Μονότοξο. Κατάσταση: Μισογκρεμισμένο

Δεν υπάρχουν σχόλια: