Η Αρχαία Δωδώνη βρίσκει πάντα τρόπους να εκπλήσσει.
Και τους επιστήμονες και τους επισκέπτες...
Και μπορεί η συστηματική αρχαιολογική έρευνα, τα τελευταία χρόνια να απουσιάζει, ωστόσο πάντα θα υπάρχουν εκείνοι, που κάνοντας το κάτι παραπάνω, από αγάπη και μεράκι, θα βρίσκουν τον τρόπο για να μας κάνουν κοινωνούς σε μικρά μυστικά.
Ένα τέτοιο «μυστικό» της Δωδωναίας γης, βγαίνει το διάστημα αυτό στην επιφάνεια κι αποκαλύπτει ένα μέρος του μεγαλείου του ιερού των Ηπειρωτών.
Πρόκειται για τη δυτική στοά, που αποτελούσε την κύρια πύλη κατά τους αρχαίους χρόνους και τα εντυπωσιακά βάθρα πάνω στα οποία ήταν τοποθετημένα αγάλματα.
Μέρος της στοάς και ορισμένα από τα βάθρα είχαν αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια έρευνας που είχε γίνει παλιότερα από τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρυσηίδα Σούλη, Αμαλία Βλαχοπούλου και Κωνσταντίνα Γραβάνη.
Πρόκειται για τις ίδιες καθηγήτριες που έδωσαν νέα στοιχεία με την ανασκαφή του Πρυτανείου αλλά και με ένα ακόμη κτίριο που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τα υστεροελληνιστικά χρόνια μέχρι τον 5ο μ.Χ. αι. και να συνδέεται με τα κτίσματα του Κοινού των Ηπειρωτών.
Η αποκατάσταση της Δυτικής Στοάς αποτελεί ένα από τα υποέργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ –το άλλο είναι η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου- και το αποτέλεσμα είναι ήδη εντυπωσιακό, παρότι ακόμη δεν έχει πάρει την τελική του μορφή.
Ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ μιλώντας στο Epiruspost.gr σημειώνει ότι πρόκειται για μία σπουδαία παρέμβαση που εξελίσσεται στον αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα δίνει συνολικότερη εικόνα για την λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων κατά τους αρχαίους χρόνους.
Η δυτική στοά αποτελεί τμήμα της κεντρικής εισόδου κατά τους αρχαίους χρόνους. Ήταν διακοσμημένα με πλήθος αγαλμάτων, ορισμένα εκ των οποίων διασώθηκαν και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει ο κ. Σουέρεφ, πρόκειται για ένα στωικό οικοδόμημα στην προέκταση της ανατολικής πλευράς του Πρυτανείου, το οποίο πλαισίωνε από δυτικά την κύρια πρόσβαση στο Ιερό.
Στην πρόσοψη της Στοάς προς ανατολικά εκτείνονται σειρές βάθρων.
Η παρέμβαση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει εργασίες όπως: άμεσα μέτρα προστασίας, συντήρηση και στερέωση τμήματος του στυλοβάτη και της κρηπίδας.
Επίσης εργασίες συντήρησης και στερέωσης των έμπροσθεν βάθρων σε σημεία πουχρήζουν άμεσης επέμβασης.
Τέλος διεύρυνση του ζωτικού χώρου του μνημείου με διαμόρφωση και οριοθέτηση προσβάσεων κοινού και διαμόρφωση επιπέδων με σκύρα.
Ακόμη και στη διάρκεια αυτών των εργασιών, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό από θραύσματα κεραμικών αλλά και νομίσματα.
Το έργο εξελίσσεται ομαλά και ήδη η πρόοδος είναι μεγάλη και στο αρχαίο θέατρο. Η συνέχεια θα δοθεί στο νέο ΕΣΠΑ, φαίνεται όμως πως στην Αρχαία Δωδώνη, επιτέλους, κάτι αλλάζει.
ΠΗΓΗ: http://epiruspost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου