powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Γάλακτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη του παραδοσιακού τυριού Kashkaval»


Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Γάλακτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην Ινστιτούτο Γάλακτος) για το ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη του παραδοσιακού τυριού Kashkaval» αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στη μελέτη των φυσικοχημικών, βιοχημικών, μικροβιολογικών, αρωματικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του τυριού Κασκαβάλι, που ανήκει στα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδος και παράγεται σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Η μελέτη στοχεύει να συμβάλλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας του συγκεκριμένου τύπου τυριού, στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στην παραμονή των κτηνοτρόφων στις εστίες τους και στην ενδυνάμωση των ορεινών περιοχών αργής ανάπτυξης. 
Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν βάση ώστε ο συγκεκριμένος τύπος τυριού να υπαχθεί, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, στα βιολογικά προϊόντα ή στα προϊόντα ορεινών περιοχών, αλλά και να πιστοποιηθεί στην κατηγορία των τυριών προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). 
Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται σε 27.300 ευρώ.


Τ. Καλογιάννη: Ολοκληρωμένος και εναρμονισμένος με το
τελικό σχέδιο ΕΣΔΑ ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Ηπείρου
Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, επανέλαβε σήμερα δια της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, (Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών), ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, είναι άρτιος και υλοποιήσιμος.
Συγκεκριμένα η κ. Καλογιάννη, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, της οποίας προήδρευσε, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική πανελλαδικά Περιφέρεια που εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές, που τελικού κειμένου ΕΣΔΑ του κ. Τσιρώνη (Αν. Υπουργού για θέματα Περιβάλλοντος), το οποίο δεν έχει καμία νομική υπόσταση και περιλαμβάνει προαπαιτούμενα και προδιαγραφές ουτοπικές κατά την γνώμη μου ".


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: