powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Υποψήφιοι και ψηφοφόροι πλέον με το βλέμμα στραμμένο στην Κυριακή για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Δημάρχων



Ποιοι έχουν προβάδισμα σε Περιφέρεια και Δήμους

Κυριακή «κοντή-γιορτή» που λέει και η λαϊκή παροιμία:
Τα «ψέματα» τελειώνουν, οι παρατάξεις ολοκληρώνουν σιγά- σιγά τις προεκλογικές τους δραστηριότητες και το ενδιαφέρον στρέφεται στην Κυριακή, κατά την οποία  οι πολίτες αποφασίζουν  για την ανάδειξη των  νέων Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών.
Τις τελευταίες ημέρες, κατά γενική ομολογία,  παρατηρείται ήδη μια «κόπωση» του εκλογικού σώματος από το «βομβαρδισμό» που υφίσταται επί δύο σχεδόν μήνες από προεκλογικές εξαγγελίες, θεωρίες, πολιτικές αναλύσεις επί παντός επιστητού και τις «βροχηδόν»  υποσχέσεις που   γίνονται για εντυπωσιασμό και ψηφοθηρία, καθώς  κοινή είναι η  διαπίστωση ότι είναι ελάχιστες και από ελάχιστες παρατάξεις οι συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις.
Στο «κυνήγι» του σταυρού
Από χθες πάντως έχουν εντείνει τη δράση τους στο «κυνήγι» του σταυρού οι υποψήφιοι σύμβουλοι, διανέμοντας ψηφοδέλτια στο όνομά τους στην πόλη και στα χωριά, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι προσπάθειες για μετακίνηση ετεροδημοτών, που ωστόσο την Κυριακή αναμένεται να είναι λιγότεροι σε σχέση με τις επαναληπτικές εκλογές που συμπίπτουν και με τις Ευρωεκλογές.

Φαβορί και αουτσάιντερ
Στην τελική ευθεία οι παρατάξεις μπαίνουν με διαφορετικούς στόχους. Στην Περιφέρεια ο νυν Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, έχοντας τον τίτλο του «φαβορί», όπως και στο Μέτσοβο δήλωσε, επιθυμεί μια ευρεία και αν είναι δυνατόν από την πρώτη Κυριακή νίκη. Η βασική αντίπαλός του, όπως όλα δείχνουν είναι η υποψήφια της παράταξης «Ήπειρος της Ανατροπής» Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έχοντας καθαρά πολιτικό- κομματικό λόγο, έχει βασικό στόχο την αύξηση του ποσοστού που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και αν μπορέσει να οδηγήσει την αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο. Στην παράταξη του Γιώργου Ζάψα, αν κρίνει κανείς και από τις τοποθετήσεις στελεχών της για τον ποιόν ή ποια θα στηρίξουν στο β’ γύρο, φαίνεται ότι έχουν συμβιβαστεί με την 3η θέση, την οποία όμως αμφισβητεί έντονα η κ. Όλυ Τσουμάνη (υποψήφια με τη Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ). Ο Νίκος Ζήκος (ΑΡΠΗ) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ίσως αυξάνοντας τις έδρες στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ άγνωστος «Χ» παραμένει ο υποψήφιος της «Ελληνικής Αυγής»  Κων. Αναγνώστου.
Μπροστά ο Ν. Γκόντας
Σκληρό εξακολουθεί να είναι το «ντέρμπυ» στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο Νίκος Γκόντας φαίνεται ότι έχει εξασφαλισμένη και με διαφορά την «πρόκρισή» του στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Μαΐου, με τους Θ. Μπέγκα – Λ. Νάτση να δίνουν σκληρή μάχη- με τα ως τώρα δεδομένα- για το ποιος θα τον ακολουθήσει. Ο πρώτος στηρίζει τις ελπίδες του στο μηχανισμό του Δήμου, αλλά και στην κινδυνολογία που εξακολουθεί να εκπέμπει ο απερχόμενος Δήμαρχος Φ. Φίλιος, ο οποίος χθες παρουσία του Θ. Μπέγκα δήλωσε ότι δεν πρέπει να ανακοπεί ο αγώνας για να ορθοποδήσει ο Δήμος!!! Ο Λάζαρος Νάτσης, ευελπιστεί να κερδίσει τη σκληρή μάζα των αναποφάσιστων πολιτών που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, συνεχίζοντας την αντιμνημονιακή του ρητορική.
Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο υποψήφιος Δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Τασιούλας, ενώ ο Στέφανος Σκοπούλης έχει πολλές συμπάθειες, αλλά μένει να αποδειχτεί στην κάλπη, αν μετατραπούν και σε ψήφους.
Στους Περιφερειακούς Δήμους
Στους Περιφερειακούς Δήμους, ο Ανδρέας Παπασπύρου φαίνεται να έχει καθαρό προβάδισμα στην Κόνιτσα, ο Γιάννης Σεντελές θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή (άλλωστε στα Β. Τζουμέρκα μετέχουν μόνο δύο συνδυασμοί στις εκλογές), ενώ πολύ πιθανό να κριθούν οι εκλογές στον α’ γύρο είναι στο Δήμο Πωγωνίου (με το νυν Δήμαρχο Κ. Καψάλη να εκτιμάται ότι έχει το προβάδισμα), στο Δήμο Δωδώνης, όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει προς ποιόν (Κατσανάκη ή Ντακαλέτση) γέρνει η πλάστιγγα.
Σκληρές είναι οι μάχες στους άλλους τρείς Δήμους Μετσόβου, Ζίτσας και Ζαγορίου που θα οδηγηθούν σίγουρα στο β’ γύρο. Μάλιστα είναι τόσο αμφίρροπες οι αναμετρήσεις που κανείς ακόμη δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση ούτε για έναν που μπορεί να θεωρηθεί σίγουρος .
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και η χθεσινή ημέρα, ήταν το τελευταίο έντονο τριήμερο προεκλογικής δράσης. Συγκεκριμένα:
 *  Στο Δήμο Ιωαννιτών:
• Στην αγορά της πόλης των Ιωαννίνων και σε Μάρμαρα – Σταυράκι – Νεοχωρόπουλο, περιόδευσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Γκόντας. Πολλά παράπονα για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, την οποία κατηγόρησαν για πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη των συνοικιών,  έγιναν από πολίτες κατά την επίσκεψη του κ. Γκόντα στους Αμπελόκηπους, τα Καρδαμίτσια, τη Νέα Ζωή και τον «Πλάτανο». Επίσης ο υπ. Δήμαρχος, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημ. Πρωτοπορίας» επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ την Κυριακή, Γιορτή της Μητέρας οι υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι, σε εξόρμηση που πραγματοποίησαν χάρισαν λουλούδια στις μητέρες.
• Ο υπ. Δήμαρχος Λάζαρος Νάτσης και ο Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, σε συνάντηση που είχαν συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα στη στενή συνεργασία και σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον Δήμο. Ο κ. Νάτσης συναντήθηκε επίσης  με το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ, του Δ.Σ. του Σωματείου Ταξί, ενώ περιόδευσε σε Καρδαμίτσια, Μάρμαρα, Πεδινή, Κοσμηρά κ.α.
• Έργα που εκτελούνται στην περιοχή Ανατολής επισκέφθηκε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι με αυτά αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιών.  Την Κυριακή σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Πέραμα,  αναφέρθηκε σε έργα που γίνονται στη Δημοτική Ενότητα, αλλά και σε νέες παρεμβάσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την κατασκευή υδάτινου στίβου σκι, την οροθέτηση της λίμνης, κ.α. 
• Η ΔΡΑΣΥ με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι στις περιοδείες της καταγράφει σωρεία προβλημάτων των κατοίκων, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την άναρχη κατάσταση που υπάρχει στην πόλη, σε πεζοδρόμια, πάρκινγκ, ημιτελή δημοτικά έργα κ.α.
*  Στην Περιφέρεια Ηπείρου
• Το στόχο του, το «μοντέλο Μετσόβου», που συνδυάζει τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα με τις καινοτόμες δράσεις, να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, ανέπτυξε σε ομιλία του στο Μέτσοβο ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σε περιοδεία του στην Πάργα, επιβεβαιώθηκαν οι θετικές επιπτώσεις που  έχουν για την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό τα έργα που έχει προωθήσει η Περιφέρεια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στον ποταμό Αχέροντα, καθώς με την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Παραμυθιάς θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάστασή του. Τέλος αναφορά σε παρεμβάσεις στήριξης της χοιροτροφίας έκανε σε συνάντηση που είχε με χοιροτρόφους στη Φιλιππιάδα.
• Η υποψήφια Περιφερειάρχης Όλγα Γεροβασίλη περιόδευσε χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξής της «Ήπειρος Ανατροπής», ενημέρωσε τους πολίτες για τις θέσεις και τις προτάσεις της. Την Κυριακή το βράδυ η κ. Γεροβασίλη χαιρέτισε την κεντρική εκδήλωση που έγινε στην πόλη της Άρτας, με ομιλητή τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τονίζοντας ότι το μήνυμα των εκλογών συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Τρεις κάλπες, μια επιλογή: Να νικήσουμε». Η προεκλογική συγκέντρωση της κ. Γεροβασίλη θα γίνει τελικά μεθαύριο Πέμπτη στο Du Lac και  όχι στην Κεντρική Πλατεία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
*  Στους άλλους Δήμους
• Στο Δήμο Πωγωνίου: Σε μεγάλη συγκέντρωση ετεροδημοτών στην Αθήνα μίλησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Καψάλης υπόσχεται να δώσει τους κατοίκους Μαζαρακίου, την έκταση στη θέση «Παγούνω», αμέσως μετά τον αποχαρακτηρισμό και την εκχέρσωσή της. Σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος θα επισκεφθεί  Καστανή και Πωγωνιανή  (6.30 μ.μ.) και το Καλπάκι (8.30 μ.μ.). 
• Στο Δήμο Ζίτσας:  Επίσκεψη σε υπηρεσίες, στην αγορά και στα οινοποιεία του Δήμου, πραγματοποίησε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.  
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Ματσάγκας, απόψε θα επισκεφθεί διαδοχικά την Άνω Λαψίστα (8 μ.μ.) και την Κάτω Λαψίστα (9 μ.μ.). Παράλληλα έδωσε στη  δημοσιότητα τους κεντρικούς στόχους της παράταξής του. Ο υπ. Δήμαρχος Βασίλης Γαρδίκος την Κυριακή είχε συνάντηση στο εκλογικό του κέντρο με νέους και νέες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: