powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, αφιερωμένη στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων (100 χρόνια ελεύθερα Γιάννενα) που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών



Καμία κρίση αρχών, οικονομική, πολτική και κοινωνική δεν μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον των απανταχού Ελλήνων, όχι απλώς να μνημονεύουν αλλά να συντηρούν την ανάγκη για σεβασμό στην ιστορική μνήμη.  Είναι ο τρόπος για την κοινωνική συνοχή, που τούτος ο τόπος τον έχει ζητούμενο από την επανάσταση του 1821, ενώ άλλες χώρες τον βιώνουν, επί αιώνες, ως κεκτημένο.

  Έτσι φέτος το 2013, αλλά και πέρισυ το 2012, ο απανταχού Ηπειρωτισμός, στα πατρώα εδάφη, αλλά και στην Αποδημία, με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με πλήθος εκδηλώσεων, τίμησαν τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1912-13. Τίμησαν τους πεσόντες εκείνης της περιόδου, αλλά και τους ήρωες, Εθνικό Στρατό και Εθελοντές, γιατί η Ήπειρος απελευθερώθηκε και με την τεράστια συνδρομή των Ελλήνων Εθελοντών, που προσέτρεξαν στην Απελευθέρωση της και ανέδειξαν ότι όταν οι Έλληνες στρατεύονται στην επίτευξη στόχων και σκοπών, βγαίνουν νικητές.

Δεν θα μπορούσε, από τον παλαϊκό εορτασμό της απελευθέρωσης της Ηπείρου, να απέχει, η δραστήρια και καθόλα πετυχημένη και αποτελεσματική, με τεράστιο έργο στην Αποδημία της Αττικής, Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, που συνδιοργάνωσε με τον Δήμο των Αχαρνών, μεγαλοπρεπή εκδήλωση, στο Δημαρχείο της πόλης.

Στην εκδήλωση, εκτός των εκατοντάδων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου που παρέστησαν, τίμησε με την παρουσία του ο Ηπειρώτης, με καταγωγή από την Πάργα, βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Πάντζας, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, συνοδευόμενος από Δημοτικούς Συμβούλους, εκπρόσωποι Ηπειρώτικων αποδημικών Συλλόγων της Αττικής, εκπρόσωποι άλλων αποδημικών Συλλόγων  που δραστηροποιούνται στο Δήμο Αχαρνών καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

 Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, εκπροσώπησαν  ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και το μέλος της Ε.Ε. Χριστόφορος Ευθυμίου.

Χαιρετίζοντας  την εκδήλωση η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών Μελπομένη Καράλη είπε ότι, φέτος συμπληρώνουμε ακριβώς 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου. Το γεγονός αυτό, εμείς οι Ηπειρώτες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Γι' αυτό και στην αποψινή μας εκδήλωση περιδιαβαίνουμε τα 100 αυτά χρόνια, που τα συνθέτουν μια ατέλειωτη σειρά αγώνων για δικαιοσύνη, ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η ιστορία της Ηπείρου είναι γεμάτη από πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, που απέβλεπαν πάντα στη διάσωση αυτού του έθνους και της πατρικής γης. Οι Ηπειρώτες δεν γιορτάζουν το πένθος, την καταστροφή, τη θλίψη, μα ούτε και την οδύνη που επισώρευσαν οι κατακτητές  στη χώρα μας. Αυτά είναι αποτελέσματα του πολέμου-όπως και κάθε πολέμου- και της ιδεολογίας που τα δημιουργεί. Η εκδήλωσή μας αυτή διδάσκει πως η Ήπειρος συνεχώς και αδιάλειπτα βροντοφωνεί ένα ηρωικό ΟΧΙ  κατά των κατακτητών στο παρελθόν και του ιταλογερμανικού  φασισμού στο Έπος του 40. Έτσι έγραψαν την εποποιία τους ο ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1912-13  και του Έπους του 40  πρόσφατα και μ' αυτά τα ιδανικά ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στον κατακτητή. Αυτά διδασκόμαστε από το ηρωικό έπος του 12-13, εκεί στα Ηπειρώτικα βουνά.

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Αχαρνών  Σωτήρης Ντούρος, ο οποίος χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους , ευχαρίστησε την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών  για το έργο που προσφέρει, χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και αποτελεσματικότερη αποδημική οργάνωση της περιοχής και μία από τις καλύτερες της Αττικής  και τόνισε ότι στις δύσκολες αυτές μέρες όλοι πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγωνιστές του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1912-13.  Έτσι θα αντιμετωπίσουμε  κάθε επιβουλέα του Ελληνικού λαού, με πρόσφατο τα φασισμά μορφώματα και έτσι θα θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας. Γι' αυτό και η προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών είναι σπουδαία και ως Δήμαρχος ευχαριστώ όλους τους Ηπειρώτες.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνος Κωνής, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Δ.Σ. της κορυφαίας απιδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών και του Προέδρου Γιώργου Οικονόμου που έχει μεταβεί στην
'Ήπειρο, χαρακτήρισε το 'Έπος του  Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1912-13  ως 'Έπος της των Εθελοντών που προσέτρεξαν από παντού, να συνδράμουν τον Εθνικοαπελευθερωτικό  Στρατό της  Ηπείρου, και ιδιαίτερα  των Ηπειρωτών Εθελοντών, που επέβαλαν την βούληση τους για την απελευθέρωση της Ηπείρου, κατά την έναρξη του Ππολέμου, καθόσον οι γεωπολιτικές στρατηγικές του Ελληνικού κράτους, τις ημέρες εκείνες, δεν είχαν σε πρώτη προτεραιότητα την απελευθέρωση της Ηπείρου.

Αυτό καταδεικνύει μία από τις αρετές της Ηπειρωτικής Ευποιίας, την Φιλοπατρία, γνώρισμα των Ηπειρωτών από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή των Μολοσσών και των Αθαμάνων. Η φιλοπατρία αυτή, συνέχισε με το Έπος του 40 και με το 'Επος της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα έχουμε καθήκον να αναδείξουμε ξανά την φιλοπατρία μας αντιμετωπίσουμε τον νέο ναζισμό που έκανε την εμφάνιση του με πολιτικά μορφώματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε μία άλλη αξία της ηπειρωτικής ευποιίας, την αλληλεγγύη αλλά και την φιλανθρωπία και να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας, που έχουν πληγεί από την κρίση. Και τέλειωσε -εν μέσω συνεχών χειροκροτημάτων- ότι η Ένωση  Ηπειρωτών Αχαρνών. είναι το καμάρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και το παράδειγμα συλλογικής ηπειρώτικης δουλειάς.

 Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Λευτέρης Τζόκας, που μίλησε για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 1913.
 Ακολούθησαν, παρουσίαση 2  video, που αναφερόταν στην Ήπειρο την περίοδο της τουρκοκρατίας, το ένα και στις μάχες του Μπιζανίου το δεύτερο και το δρώμενο από μέλη της χορευτικής ομάδας της Ένωσης ''Τα πήραμε τα Γιάννενα''. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση Ηπειρώτικων χορών από το χορευτικό της Ένωσης,
 Στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο Ηπειρώτης χοροδιδάσκαλος, για την εν γένει προσφορά του στην Ηπειρώτικη αποδημία και την διατήρηση της ηπειρώτικης παράδοσης , διδάσκοντας χορό σε 3 γενιές Ηπειρωτών, Κώστας Μάτσιας.
 Την όλη επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο χοροδιδάσκαλος Φάνης Μεντής, στον οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το άρτιο και το πλούσιο περιεχόμενο της εκδήλωσης.


Και επειδή η  εκδήλωση-γιορτή είχε καθαρά Ηπειρώτικο χαρακτήρα, η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, προσέφερε μετά το τέλος της, ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες, προσφορά των γυναικών μελών της και ηπειρώτικο τσίπουρο, που απέσταξαν στην Ήπειρο και έφεραν ειδικά για την εκδήλωση, ο πρώην Πρόεδρος και ψυχή της Ένωσης Χρήστος Τζάκος και ο χοροδιδάσκαλος Φάνης Μεντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: