powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

O Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου τίμησε την Γυναίκα της Πίνδου, την Ηρωίδα Ηπειρώτισσα του Έπους του ΄40



«Η Ηπειρώτισσα Γυναίκα πρωτοστατεί στο Ελληνικό Έπος των ετών 1940-1944» ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου-Λαμπρινής, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, σε αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Γαλατσίου.
Μια εκδήλωση σπονδή στην Γυναίκα της Ηπείρου, που συνέδραμε τα πάντα στον αγώνα του νικηφόρου Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 στα βουνά της Ηπείρου, αλλά και στην Εθνική Αντίσταση μετά την κατάκτηση της χώρας από τον Γερμανικό ναζισμό.
Η Εκδήλωση αυτή περιλάμβανε σπονδυλωτή ομιλία από τους,  φιλόλογο  και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Σπύρο Τζίμα  και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου Σωτηρία Κατσιγιάννη και Παρασκευή Κόντου.
Η ομιλία συνοδευόταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό της εποχής του 1940-44, που παρουσιάστηκε στις οθόνες.
Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασε και τραγούδησε, συνοδεία μουσικών οργάνων που έπαιζαν τα μέλη της, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου της Βαγγέλη Κώτσου, ηπειρώτικα τραγούδια και σκοπούς.


Στην εκδήλωση παρέστει, αντιπροσωπεία του Δήμου Γαλατσίου με επικεφαλής την Δημοτική Σύμβουλο Έλενα Ζέρβα αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή και τα μέλη του Δ.Σ.  Διονύση Τσούτση και Ελένη Ντάσιου, αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας , Χαλανδρίου και Μελισσίων, καθώς και εκπρόσωποι ηπειρώτικων αδελφοτήτων, και αποδημικών οργανώσεων άλλων περιοχών της χώρας που δραστηροποιούνται στον Δήμο Γαλατσίου. Επίσης παρέστησαν, μεταξύ των άλλων και ο μεγάλος Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας και ο συγγραφέας και λαογράφος Σωκράτης Βασιλείου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου,  Δ. Παγώνης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή, που αποτελεί φόρο τιμής στις γυναίκες ηρωίδες του 40. από τους απόδημους Ηπειρώτες του Γαλατσίου. Ακόμη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις του Συλλόγου, καθώς και στη συμμετοχή σ' αυτές πολλών Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου  που διαμένουν στο Γαλάτσι.
Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που μεταξύ των άλλων τόνισε ότι στο  Έπος του ΄40 και στην προσφορά των Γυναικών της Πίνδου, αναδείχθηκε μία από τις Αρετές της Ηπειρωτικής Ευποιίας, η Φιλοπατρία. Οι Ηπειρώτες τότε, ανέδειξαν την Φιλοπατρία ως μεγίστη υποχρέωση και καθήκον, στον πόλεμο ενάντια στον Ιταλικό φασισμό. σε ένα πόλεμο καθαρά  Ηπειρώτικο, που έγινε στα βουνά της Ηπείρου, με πρωταγωνιστές τους στρατεύσιμους, που στην πλειονότητα τους ήταν Ηπειρώτικης καταγωγής, αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό, που αντιπάλευσε με σθένος τον Ιταλό επιδρομέα αρχικά, αλλά και τον Γερμανό κατακτητή, στο Έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, προσφέροντας για την Ελευθερία της Ελλάδος,  ανθρώπινες ζωές και  περιουσιακά στοιχεία (2.000 καταγεγραμμένοι Ηπειρώτες που σφαγιάστηκαν από τα ιταλογερμανικά στρατεύματα κατοχής και δεκάδες τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου που κάηκαν ή καταστράφηκαν, όπως επίσης χιλιάδες τα γεωργικά προϊόντα και ζώα που κατασχέθηκαν ή κλέφτηκαν για την διατροφή των κατακτητών). 


Αλλά  και σήμερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μνημονιακών καταστάσεων που έχει επιβάλλει η τροϊκανή διαχείριση, οι αρετές της Ηπειρώτικης Ευποϊας αναδεικνύονται και πάλι. Η  ευεργεσία, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η συνεργασία και η υποστήριξη, γνωρίσματα των Ηπειρωτών, έχουν λάβει την σκυτάλη από την φιλοπατρία. Όλοι μαζί είπε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του λαού μας. Κλείνοντας συνεχάρη τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου  για την πρωτοβουλία του, να τιμήσει την Γυναίκα της Πίνδου και το Έπος του ΄40.
Με το τέλος της  εκδήλωσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι, εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους γι' αυτή, συγχαίροντας το Δ.Σ. του Συλλόγου για την πρωτοβουλία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: