powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το αντάμωμα των απανταχού Κραψιτών Ιωαννίνων, που διοργάνωσε η Αδελφότητα των απανταχού Κραψιτών (Κράψη, Ανατολική και Δρίσκος) στην Αθήνα, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013,αναδείχθηκε σε γεγονός επιστροφής στην Ηπειρώτικη παράδοση και τις πατρογονικές ρίζες



Ένα παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, οι Κραψίτες (Κράψη, Ανατολική και Δρίσκος)  της Αττικής και όχι μόνο, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου και της Αδελφότητας, στο ιδιόκτητο οίκημα της Αδελφότητας στην οδό Ηπείρου 1 και Αγίου Δημητρίου 184, στον Άγιο Δημήτριο(Μπραχάμι) Αττικής. 

Μάλιστα το αντάμωμα αυτό το ονόμασαν και γιορτή προβατίνας, γιατί προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους βραστή προβατίνα, που ήταν προσφορά των κτηνοτρόφων της Κράψης, του Δρίσκου και της Ανατολικής Ιωαννίνων.

 Η οικοδεσπότης Πρόεδρος της Αδελφότητας Ελένη Καντζέλη, που είναι και Αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι ''εραστές'' της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής. Μάλιστα επειδή ο αριθμός αυτών που προσήλθαν ήταν μεγαλύτερος από τον προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην πλατεία πίσω από το οίκημα, τοποθέτησαν και αρκετούς μέσα στην μεγάλη ισόγεια αίθουσα του οικήματος.




Κατά την προσέλευση τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν στους προσκεκλημμένους τσίπουρο από την Ήπειρο και λουκούμι γιαννιώτικιο.

Την διασκέδαση είχε αναλάβει και έφερε επάξια σε πέρας  η παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία του κλαρινίστα  Αποστόλη Παππά, με τραγουδιστές τον Κραψίτη Νίκο Τομαρά και τον Βαγγέλη Κώτσου.

Με την έναρξη της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε video από την εκδρομή  της Αδελφότητας στη Κράψη, στις 7 Ιουλίου 2013, κατά τον πανηγυρισμό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που φέτος συμπλήρωσε 450 χρόνια από τα θυρανοίξια(1463), που έκτισε ο Μακαριστός Κραψίτης Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάσαφ ο Β΄  ο επονομαζόμενος και Μεγαλοπρεπής(1556-1565), του οποίου μνημόσυνο τελέστηκε την ίδια μέρα.  'Ενα οδοιπορικό συγκλονιστικό που συγκίνησε τους πάντες, καθόσον απανταχού Κραψίτες τριών γεννεών συναντήθηκαν για να πανηγυρίσουν τον Άγιο Νικόλαο Κράψης γλέντησαν και χόρεψαν παραδοσιακά.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της Αδελφότητας Ελένη Καντζέλη, βράβευσε τον Κραψίτη τραγουδιστή Νίκο Τομαρά, για το μουσικό του έργο και την τεράστια προσφορά στην παράδοση και την ηπειρώτικη μουσική.
Η Πρόεδρος της Αδελφότητας στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο έργο της αδελφότητας και την εν γένει δράση του Δ.Σ. τονίζοντας ιδιαίτερα την επαναδραστηριοποίηση του χορευτικού που τα τελευταία χρόνια είχε αδρανοποιηθεί. Ακόμη αναφέρθηκε στην μεγάλη βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, στα όρια του οποίου είναι και το οίκημα της Αδελφότητας,

  Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, που είπε ότι η διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης, κόντρα στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης είναι ισχυρός συνδετικός κρίκος, που συνδέει τους απόδημους Ηπειρώτες, ένας δεσμός που αναδεικνύει όλα τα προτερήματα της ηπειρώτικης ευποιίας και κύρια αυτά της ευεργεσίας, της αλλγλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης. Που σήμερα είναι αναγκαία, όσον ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον Ελληνικό λαό. Και σήμερα οι Ηπειρώτες κάνουν πράξη και το αποδεικνύουν έμπρακτα και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αλλά και η στήριξη της παράδοσης με προτοβουλίες και δράσεις, αποτελεί ένα κύριο συστατικό που φέρνει πιό κοντά τους ανθρώπους, που τους βοηθάει σε συνέργειες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.
Ακολούθησαν, διάφορα σκέτς, που παρουσίασαν μέλη της Αδελφότητας και είχαν αναφορά στην ζωή των κτηνοτρόφων της περιοχής και το χορευτικό  απέδωσε ηπειρώτικους χορούς από όλες τις περιοχής της Ηπείρου,

Κατά τα παλαιά, μετά την χορευτική παράσταση του χορευτικού της Αδελφότητας, η Πρέδρος και τα μέλη του Δ.Σ. και οι  επίσημοι προσκεκλημμένοι έσυραν τον χορό και ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι.
Στο ηπειρώτικο αυτό πανηγύρι παρέστησαν, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου,  που είναι νύφη Ηπειρώτισσα  και απήυθυνε χαιρετισμό, συνοδευόμενη από  τον αντιδημάρχο Χρήστο Καραχάλιο και δημοτικούς Συμβούλους, εκπρόσωποι πολτιστικών φορέων αποδημικών οργανώσεων που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και κατοικούν στον Άγιο Δημήτριο, όπως επίσης και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που δραστηροποιούνται στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.
Την Ηπειρωτική αποδημία εκπροσώπησαν, ο  Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας ΕλλάδοςΓιώργος Οικονόμο, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή,την  Ειδική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη και  το μέλος της Ε.Ε. της ΠΣΕ Χριστόφορο Ευθυμίου.

Από τους Συλλόγους της Ηπειρωτικής αποδημίας παρέστη με επικεφαλής την Πρόεδρο Λίλιαν Παπαδοπούλου, σύσσωμο το Προεδρείο της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' και αντιπροσψπείες από, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας , την Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου 'Η Τιτάνη''΄και τρην Αδελφότητα Αμμοτοπιτών 'Άρτας.

Ακόμη παρέστη ο διακεκριμμένος Ηπειρώτης δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.
Στο γλέντι  που διήρκησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες, προσφέρθηκε για φαγητό προβατίνα βραστή με πιλάφι, τσίπουρο απότην Ήπειρο και κρασί Ζίτσας.  Τέλος, στο χορό συμμετείχαν με την ψυχή τους όλοι.

Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: