powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Παρέμβαση για το επίδομα θέρμανσης

Με αφορμή δημοσιεύματα για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και του τρόπου καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απέστειλε εκ νέου έγγραφο προς το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο κάνει αναφορά στην πρότασή του για αντικειμενικό υπολογισμό κατανάλωσης, την οποία είχε υποβάλλει αρμοδίως από τον περασμένο Ιούλιο βάσει του οποίου πρέπει να γίνει ο υπολογισμός και του επιδόματος.

«Επαναφέρουμε την πρότασή μας και θεωρούμε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου πρέπει να την εξετάσουν με την δέουσα σοβαρότητα, προκειμένου να είναι αντικειμενικός και δίκαιος ο τρόπος καταβολής του επιδόματος και κυρίως να μην αδικηθούν τα νοικοκυριά της ορεινής και ημιορεινής Ηπείρου που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου λόγω της μεγάλης διάρκειας και έντασης του Χειμώνα, όπως πρόκειται να συμβεί με την κατάταξη στην οποία φαίνεται να έχει καταλήξει το Υπουργείο σας», τονίζεται στο έγγραφο – διαμαρτυρία του Περιφερειάρχη.

Το αρχικό έγγραφο
Το κείμενο της αρχικής επιστολής (έγγραφο με αρ. πρωτ. 67728/477/27-7-2012), έχει ως εξής:
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά ενόψει του Χειμώνα είναι το κόστος θέρμανσης. Ήδη οι αυξήσεις που έγιναν στο πετρέλαιο θέρμανσης τα δύο προηγούμενα χρόνια – τις οποίες ακολούθησαν και τα άλλα είδη θέρμανσης – έχουν επιβαρύνει δυσβάσταχτα τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, ως επίσης και τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
Η επικείμενη εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλούς συμπολίτες μας στην Ήπειρο, που είτε αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (ορισμένες εκ των οποίων έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον), είτε στην χειρότερη των περιπτώσεων, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας, δεν θα χρησιμοποιήσουν κανενός είδους θέρμανση, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους.
Όπως γίνεται αντιληπτό με τέτοιες συνθήκες, τα δημόσια οικονομικά δεν πρόκειται να έχουν κανένα όφελος, το επίπεδο ζωής σε περιοχές όπως η Ήπειρος θα πέσει κατακόρυφα, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό, θα υποστούν τελειωτικό χτύπημα, οδηγώντας τους επιχειρηματίες και την τοπική οικονομία σε πλήρη αδιέξοδο.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο με άλλα μέσα και όχι με την εξίσωση των τιμών, κάτι για το οποίο γνωρίζουμε βεβαίως ότι πρέπει να συναινέσει η «τρόικα». Ακόμη καλύτερα είναι η εξίσωση να γίνει προς τα «κάτω», που θα μείωνε το κόστος μεταφορών, παραγωγής και εμπορίας και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.
Στην περίπτωση που οι δύο αυτές προτάσεις δεν γίνουν αποδεκτές, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν επεξεργαστεί ένα ενδεικτικό σχέδιο υπολογισμού της κατανάλωσης που απαιτείται για κάθε περιοχή με διαφορετικά υψόμετρα, προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση – επίδομα που πρέπει να δοθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως εξής:
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΝΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ
Εάν έχουμε διαμέρισμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και σε διαφορετικά υψόμετρα με έκταση 100 τετραγωνικά μέτρα, έχουμε τα εξής:
Α) Έστω Διαμέρισμα σε ύψος 100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Με μέτριες θερμομονώσεις απαιτείται θέρμανση με ισχύ θερμική βάσει υπολογισμού 9.902 kcal/h, που αντίστοιχα σε kgr μεταφράζεται σε 1,48 kgr/h με ειδικό βάρος 0,83 kgr ανά λίτρο και με παραδοχή 120 ώρες το μήνα θέρμανση ήτοι 4 την ημέρα και περίοδο 4,5 μήνες έχουμε σε λίτρα
120 h/μήνα x 1,48 kgr/h x 4,5 μήνες χειμερινή περίοδο ίσον 799 kgr ή 999 λίτρα.
Β) Έστω διαμέρισμα ίδιο (100 m2) σε υψόμετρο 500 μ. από θάλασσα θέλει 12.582 kcal/h ήτοι 1.88 kgr πετρελαίου ανά ώρα. Θέλουμε 4 ώρες την ημέρα επί 5,5 μήνες. Έχουμε 120 h/μήνα x 1,88 kgr/h x 5,5 Μήνες χειμερινή περίοδο ίσον 1240 kgr ή 1550 λίτρα.
Γ) Εάν έχουμε ίδιο διαμέρισμα (100 m2) σε υψόμετρο 800 μέτρα, θέλουμε 14.300 kcal/h ήτοι 2,14 kgr/h. Δηλαδή για 6 μήνες χειμερινή περίοδο
120 h/μήνα x 2,14 x 6 = 1540 kgr ή 1926 λίτρα.
Δ) Εάν έχουμε ίδιο διαμέρισμα (100 m2) σε υψόμετρο 1200 μέτρα, θέλουμε 15262 kcal/h ή 2,29 kgr/h και χειμερινή περίοδο 7 μήνες έχουμε
120 h/μήνα x 2,29 kgr/h x 7 μήνες χειμερινή περίοδο ίσον 1923 kgr ή 2404 λίτρα.
Βλέπουμε:
Α περίπτωση 100 m2 διαμέρισμα χρειάζεται 999 λίτρα
Β περίπτωση 100 m2 διαμέρισμα χρειάζεται 1550 λίτρα
Γ περίπτωση 100 m2 διαμέρισμα χρειάζεται 1926 λίτρα
Δ περίπτωση 100 m2 διαμέρισμα χρειάζεται 2404 λίτρα
Αν πάρουμε αναφορά την Α περίπτωση, η Β έχει συντελεστή διόρθωσης 1,56 προς την Α, η Γ προς την Α έχει 1,92, και η Δ 2,40 προς την Α.
Άρα, χρειάζεται διόρθωση στους δασμούς με αναφορά την Α περίπτωση.
Α μηδέν ποσοστό
Β 56%
Γ 92%
Δ 140% διόρθωση επί των δασμών για ισονομία.
Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε θεωρούμε ότι μπορούν να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Ελλήνων πολιτών. Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω εξήγηση.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: