powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Φεύγουν οι ξένοι … έρχονται οι απόδημοι!

Πολλοί νόμιμοι μετανάστες, λόγω κρίσης, εγκαταλείπουν την Ήπειρο, ενώ όλο και περισσότεροι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη…

Εντελώς αντίστροφη πορεία σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν, διαγράφουν Έλληνες εργαζόμενοι, κάτοικοι κυρίως των δυο μεγάλων πόλεων –Αθήνα και Θεσσαλονίκη-, αλλά και πολλοί νόμιμοι μετανάστες, που ζούσαν σε όλη τη χώρα και σε πολλές περιοχές της Ηπείρου.
Οι τελευταίοι, λόγω κρίσης και ανεργίας, αφήνουν την Ελλάδα, στην οποία ζούσαν για αρκετά χρόνια και φεύγουν, είτε για τις χώρες τους, είτε… για άλλες πολιτείες, ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού! Με τη σειρά τους, πολλοί συμπατριώτες μας που ζούσαν τα τελευταία χρόνια σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, είτε είναι πτυχιούχοι, είτε όχι, αποφασίζουν να φύγουν και να εγκατασταθούν στην περιφέρεια (όσοι εξ΄ αυτών δεν μεταναστεύουν βέβαια).
Στην Ήπειρο, αρκετοί είναι οι απόδημοι που ήδη έχουν επιστρέψει, με την ελπίδα και μόνο, ότι θα βρει δουλειά. Όλοι έχουν ένα κοινό σκοπό: να …ξεφύγουν από τις δυο πολύ μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου το κόστος ζωής είναι μεγαλύτερο από αλλού –και τώρα με την κρίση έχει αυξηθεί περισσότερο, αφού έχουν μειωθεί οι μισθοί τους-, ενώ και οι ρυθμοί της ζωής είναι εξαντλητικοί. Έτσι, έρχονται εδώ, την ώρα που οι νόμιμοι μετανάστες φεύγουν και αδειάζουν κάποιες θέσεις εργασίας, κυρίως σε δουλειές της παραγωγής, όπως η αγροτοκτηνοτροφία.
«Δεν τα βγάζουν πέρα…»
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο, πολλοί Αλβανοί κυρίως, αλλά και Βούλγαροι νόμιμοι μετανάστες, μαζί με τις οικογένειές τους να φεύγουν από την Ήπειρο, αφού δεν μπορούν στη χώρα μας να τα «βγάλουν πέρα».
«Είμαστε 15 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά τώρα δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε δηλαδή…» είπε στον «Π.Λ.» η Ζ.Φ., από τη Βουλγαρία, που μαζί με τον άντρα της είχαν στήσει το νοικοκυριό τους στα Γιάννινα. Εκείνη δούλευε σε σπίτια, είτε ως καθαρίστρια, είτε ως μπέϊμπι σίτερ, όμως τώρα λόγω κρίσης, δεν έχει δουλειά. Το ίδιο και ο άνδρας της, που είναι οικοδόμος.
Οι Αλβανοί…
Πολλοί είναι και οι Αλβανοί που έχουν φύγει από την Ήπειρο το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται, ότι από τα σχολεία των Ιωαννίνων φέτος έφυγαν πάνω από 300 παιδιά με Αλβανική καταγωγή, που μαζί με τις οικογένειές τους γύρισαν στην γειτονική χώρα. Παράλληλα, αρκετοί είναι οι Αλβανοί, που αποφασίζουν να περάσουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και κυρίως στον Καναδά, για να βρουν καλύτερη τύχη.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, μέσα στο 2012 σημειώθηκε μικρή μείωση στα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μετροπόλ», επικαλούμενη την σχετική έκθεση, τα εμβάσματα μειώθηκαν κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι πολλοί Αλβανοί, που μένουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας –κυρίως- που υπάρχει στη χώρα μας.
Ξαναγυρίζουν κάποιοι
Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι κάποιοι Αλβανοί, μπορεί μεν να έφυγαν για την πατρίδα τους, αλλά ξαναγυρίζουν στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Αυτό συμβαίνει, γιατί οι περισσότεροι είναι στενά συνδεδεμένοι με την χώρα μας. Εδώ έχουν φτιάξει τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχουν τις παρέες και τις ασχολίες τους και η προσαρμογή στην πατρίδα τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Άλλωστε, πολλές είναι και οι περιπτώσεις που τα παιδιά αυτών των οικογενειών δεν μιλούν σχεδόν καθόλου τη γλώσσα των γονέων τους, γι’ αυτό ακόμη και η επικοινωνία με τους συγγενείς τους στην Αλβανία είναι σχεδόν αδύνατη.
«Βλέπουν» περιφέρεια…
Την ίδια ώρα, πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση της έρευνας που διεξήγαγε η ελληνική ιστοσελίδα ανεύρεσης εργασίας της KPMG, justjobs.gr.
Σύμφωνα με αυτή, τα στελέχη των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται πλέον για καλές θέσεις εργασίας και στην περιφέρεια, δηλαδή ανεξαρτήτως της γεωγραφικής βάσης της εταιρίας που εργάζονται.
Και αυτό, γιατί η ανασφάλεια που προκαλεί η υψηλή ανεργία οδηγεί τα στελέχη -που ονειρεύονταν πέντε χρόνια πριν καριέρα στο επιχειρηματικό κέντρο της χώρας- να στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους σε θέσεις, πιθανόν μικρότερων προοπτικών ανέλιξης και οικονομικού πακέτου.
Βάσεις ανάπτυξης…
Τα στελέχη φέτος ζητούν να ενημερώνονται πολύ περισσότερο για νέες θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην περιφέρεια, καθώς η Αττική συγκεντρώνει μόλις το 14% της προτίμησης, ενώ καμία γεωγραφική περιοχή δεν συγκεντρώνει ποσοστό αναζητήσεων μικρότερο από 4%.
Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά με την κατάσταση που επικρατούσε πριν την κρίση, αρκεί να σημειωθεί, ότι το 2008 –σύμφωνα με την ίδια έρευνα- η Αττική συγκέντρωνε το 75% των προτιμήσεων!
Υπάρχουν δουλειές;..
Το μεγάλο ερώτημα όσων αποφασίζουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη είναι, το εάν υπάρχουν δουλειές στην περιφέρεια.
«Η απάντηση είναι σχετική και εξαρτάται από το κατά πόσο ο καθένας έχει όρεξη να δουλέψει» σημειώνουν νέοι Ηπειρώτες, που έχουν επιστρέψει από την Αθήνα και δεν παραγνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η ανεύρεση εργασίας στην επαρχία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Οι περισσότεροι, πτυχιούχοι και μη, καταπιάνονται με την παραγωγή και με τις νέες μορφές και τα νέα είδη καλλιέργειας (όπως η μελισσοτροφία, η σαλιγκαροτροφία, το ιπποφαές κ.α.), ενώ υπάρχουν και αυτοί που στρέφονται στις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας κυρίως την τεχνολογία.
***
Πάντως, είναι γεγονός, ότι αυτή η τάση για αποκέντρωση που υπάρχει μπορεί να ωφελήσει ακόμη περισσότερο την Ήπειρο, εάν βεβαίως δοθούν στους ενδιαφερόμενους οι απαραίτητες συμβουλές (από τις αρμόδιες Αρχές, όπως οι Δήμοι), αλλά και τα κίνητρα για ανάπτυξη, επενδύσεις και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Μόνο έτσι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και η περιοχή μας, που ήδη διαθέτει στελέχη υψηλού επιπέδου, θα έχει βάσιμες ελπίδες ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: