powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ: Απάντηση στην Επιτροπή Αγώνα για το εργοστάσιο

Δεύτερη ανάγνωση του «δωδεκάλογου» προτείνει ο δήμαρχος Δωδώνης.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης αμφισβητεί τα περί «αστοχιών» της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως διατυπώθηκαν δημόσια από την Επιτροπή Αγώνα και προτρέπει τους επιστήμονες οι οποίοι κατέληξαν στο να βγάλουν... άχρηστη την δουλειά της μελετητικής ομάδας, να καταθέσουν γραπτώς και με την υπογραφή τους όλα τα στοιχεία που επικαλούνται, προκειμένου να απαντηθούν.
Τον «δωδεκάλογο» όπως τον ονόμασε η Επιτροπή.
Ο ίδιος είχε προχθές στην Αθήνα δίωρη συνάντηση με τους μελετητές και συζήτησε όλες τις παραμέτρους και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έλαβε τον καλύπτουν.
Πάντως η τελική αξιολόγηση και απόφαση τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων, θα γίνει μέσα από τη σύνταξη της οριστικής μελέτης χωροθέτησης, αφού θα γνωμοδοτήσουν εκ νέου οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Τότε θα αποδειχτεί πλήρως αν η προτεινόμενη περιοχή δεν ενδείκνυται λόγω κατολισθητικών φαινόμενων, σεισμικότητας και στατικότητας, ή αν υπάρχει δάσος και ιδιωτικές εκτάσεις, ή ακόμη αν η χάραξη του σιδηρόδρομου είναι όντως τόσο κοντά. Πάντως κοντά στην αρχαία Δωδώνη δεν βρίσκεται η θέση, όπως υποστήριξε η Επιτροπή, θέλοντας να ενισχύσει τα επιχειρήματα της κατά του εργοστασίου.Επιπλέον ο δήμαρχος Δωδώνης τονίζει ότι πρώτος ο ίδιος έθεσε σειρά ζητημάτων και όρων που πρέπει να τηρηθούν και άπτονται και των αδειοδοτήσεων και των άλλων παραμέτρων της προτεινόμενης έκτασης και σε καμιά περίπτωση δεν θα κάνει ... εκπτώσεις.
Το ίδιο και το είδος της μονάδας που θα φιλοξενηθεί, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην περιοχή.
Η ανάθεση της σύνταξης οριστικής μελέτης είναι θέμα χρόνου και μέχρι να δοθούν οι αδειοδοτήσεις θα περάσουν αρκετοί μήνες.
Ο κ. Κατσανάκης δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο και σε προτάσεις που θα αναδείξουν τυχόν προβλήματα και ελλείψεις στην προμελέτη, ουδείς αλάνθαστος, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθαρίζει ότι αφορισμοί και στείρες αντιδράσεις κατά της μονάδας, δεν μπορούν να συζητηθούν.
«Θα επιθυμούσα όσοι έχουν συντάξει κείμενο με τις υπογραφές τους, ως επιστημονική ομάδα να το ξαναδούν, μια δεύτερη ανάγνωση για όσα υποστηρίζουν, προκειμένου να μην τρωθεί η επιστημονική τους ιδιότητα, όντες μάλιστα δημότες του δήμου Δωδώνης», δήλωσε ο κ. Κατσανάκης, εννοώντας ότι είναι άλλο μια Επιτροπή Αγώνα να επικαλείται τοπικούς επιστήμονες σε μια ανακοίνωση της ή σε μια εκδήλωση κι άλλο οι ίδιοι να υπογράψουν ένα κείμενο με ...αστοχίες και να συμπεραίνει η Επιτροπή ότι είναι ... άχρηστη η προμελέτη.
Η αντιπαραβολή των απόψεων των επιστημόνων της περιοχής και αυτών της μελετητικής ομάδας θα έδινε απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα που θίγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: