powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Δήμος Δωδώνης: Φόρος τιμής στις γυναίκες των «Τσεριτσάνων»


Τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις γυναίκες των «Τσεριτσάνων» απέδωσε και φέτος με μια λιτή εκδήλωση στα Τσερίτσανα ο Δήμος Δωδώνης, το πρωί της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου 2022.

Με τον ελάχιστο επιτρεπόμενο αριθμό πολιτών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα πρωτόκολλα των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, την εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Όπως έχει καταγράψει η ιστορική μνήμη, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 1913 οι γυναίκες των Τσεριτσάνων υποστήριξαν τον Ουλαμό Πυροβολικού του Τόμαρου, κουβαλώντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τα εξαρτήματα των πυροβόλων όπλων και κανονιών, πυρομαχικά, ρουχισμό και τρόφιμα για τους στρατιώτες, στα λεγόμενα «δυο βουνά» της Ολύτσικας, ώστε να χτυπηθούν από εκεί επιτυχώς, οι τουρκικές οχυρές θέσεις, ενόσω ο Ελληνικός Στρατός έδινε την κρίσιμη μάχη για να «πέσουν» η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι. Ως άλλες Σουλιώτισσες, οι γυναίκες των Τσεριτσάνων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, συμπορευόμενες στο δρόμο προς τη νίκη.

Η επετειακή εκδήλωση περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των «αντρισσών» κατά τον Βασίλειο Βακάλη γυναικών, ενός λεπτού σιγή και αναφώνηση του εθνικού ύμνου από τους παριστάμενους.

Στεφάνι κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Τσεριτσάνων και Ασπροχωρίου κ.κ. Κωνσταντίνος Παππάς και Αναστάσιος Μπέλλος αντίστοιχα, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου η αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου-Δασούλα, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Ευάγγελος Πήχας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα, η βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μαρία Κεφάλα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Οδυσσέας Πότσης και οι Πρόεδροι της Κοινότητας Αρτοπούλας, Θεοχάρης Παπαδόπουλος και της Κοινότητας Λίππας, Χρήστος Ντάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: