powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Δήμος Δωδώνης: Συμμετοχή στο πρόγραμμα Urbact


Οικοδεσπότης της 5ης Διεθνούς Συνάντησης των εταίρων του Δικτύου URBACT ΙΙΙ και συγκεκριμένα των εταίρων που μετέχουν στο Δίκτυο Σχεδιασμού Δράσης IoTX-change, έγινε ο Δήμος Δωδώνης κατά το διήμερο 17 και 18 Φεβρουαρίου.

Το δίκτυο URBACT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών και μάθησης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του στόχου για την εδαφική συνεργασία, ως μέρος των προγραμμάτων της για τη διακρατική συνεργασία.

Ο στόχος του δικτύου είναι να τονώσει την καινοτομία για αστική αναζωογόνηση, ενθαρρύνοντας τις πόλεις και κωμοπόλεις να εντοπίσουν, να μεταφέρουν και να διαδώσουν καλές πρακτικές.

Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία των 23 ολοκληρωμένων Δικτύων Μεταφοράς (TNs), οι Επικεφαλής Συνεργάτες μεταφέρουν τώρα τις καλές πρακτικές τους σε ένα «δεύτερο κύμα» 27 ακόμα πόλεων.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του URBACT III επικεντρώνονται σε τέσσερις κύριους στόχους:

Βελτίωση της ικανότητας των πόλεων να υλοποιούν βιώσιμες αστικές πολιτικές

Βελτίωση στο σχεδιασμό αστικών πολιτικών

Βελτίωση στην υλοποίηση πολιτικών στις πόλεις

Κεφαλαιοποίηση και ανταλλαγή της γνώσης.

Η συνάντηση που «φιλοξενήθηκε» διαδικτυακά από το Δήμο Δωδώνης ήταν η πέμπτη της δεύτερης φάσης του δικτύου Σχεδιασμού Δράσης IoTX-change στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Δωδώνης.

Το πρόγραμμα IoTXchange αφορά το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ως μέσο πολιτικής για την αλλαγή της πόλης. Ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός δικτύου Ευρωπαίων εταίρων που δεσμεύονται στο σχεδιασμό σχεδίων ψηφιοποίησης που βασίζονται σε λύσεις Internet of Things (IoT) για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μικρομεσαίες πόλεις της ΕΕ. Η μεθοδολογία URBACT που βασίζεται στη διακρατική συνεργασία μεταξύ των πόλεων και τη δέσμευση τοπικών ομάδων προσφέρει στο δίκτυο των 8 πόλεων που συμμετέχουν τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει η καθεμία ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που θα μας καθοδηγήσει σε μια νέα εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εξαιτίας της πανδημίας, όλες οι συναντήσεις της δεύτερης φάσης έχουν λάβει χώρα διαδικτυακά χωρίς να υστερούν σε τίποτα από τις δια ζώσης συναντήσεις του προγράμματος που οδεύει για την τελική του αξιολόγηση, προγραμματισμένη για τα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

Η συνάντηση της Δωδώνης έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του δικτύου να εξοικειωθούν απόλυτα με το πλαίσιο του Δήμου Δωδώνης.

Υπό αυτή την έννοια, η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση και με μια εικονική ξενάγηση της Δωδώνης και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς, η οποία έγινε από τον τοπικό υπεύθυνο του προγράμματος, κ. Σπύρο Παπαδημητρίου και τη συνεργάτιδα του προγράμματος, κ. Ειρήνη Μπράχου.

Το βίντεο που προβλήθηκε στη συνάντηση είχε ως τίτλο «Ένας τόπος, ένα μνημείο, ένα ταξίδι αλλά και μια αφετηρία…» και η αφήγηση ξεκινά από τις αναφορές για τη Δωδώνη στην Ομήρου «Ιλιάδα», παρουσιάζει αναλυτικά τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, φτάνοντας ως το σήμερα και τους λαογραφικούς θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: