powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 R με επίκεντρο το Δήμο Πωγωνίου


Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 11.14, 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο  του σεισμού ήταν τα χωριά του Δήμου  Πωγωνίου, Αρετή, Ρεπετίστα, Παρακάλαμος, Μαζαράκι, Βροντισμένη, Ριάχοβο, Καταρράκτη, Ιερομνήμη, Κουκλιοί και το Λίθινο του Δήμου Ζίτσας.
Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κώστα Καψάλη, στο δήμο του όποιου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού, ανέφερε ότι κάποια παλιά σπίτια έχουν υποστεί μικροζημιές και ρωγμές ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου.
Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν ήδη για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου ενώ αρκετοί κάτοικοι, κυρίως αυτοί που διαμένουν σε παλιά σπίτια παραμένουν ανάστατοι έξω από αυτά, λόγω των μετασεισμών που σημειώνονται.
Έντονες ήταν και οι μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν την κύρια σεισμική δόνηση με αρχική μέτρηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησαν τα Ιωάννινα και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετασεισμοί ήταν έως και 4,1 βαθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: