powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1945: Το ναρκαλιευτικό «Πηνειός» βυθίζεται στο Λιμάνι της Πρέβεζας

Η Ήπειρος τιμά τη μνήμη των αδικοχαμένων ανδρών του Ναυτικού

Το ναρκοπέδιο της Πρέβεζας κάλυπτε μία θαλάσσια περιοχή 60 τετραγωνικών μιλίων και εκτείνονταν από τις βόρειες ακτές της Νήσου Λευκάδος έως την παράλλαξη της άκρας Καστροσυκιά στην Πρέβεζα.
Οι νάρκες ήταν γερμανικής κατασκευής (τύπου GX, ενεργοποιούμενες δια επαφής με 330 λίβρες εκρηκτική γόμωση)[1], αγκυροβολημένες και απείχαν 3 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας.Αλιεύτηκαν συνολικά 64 νάρκες. 
Η αποστολή εκκαθάρισης του ναρκοπεδίου αυτού υλοποιήθηκε από στολίσκο ναρκαλιευτικών του Βασιλικού Ναυτικού ,στα τέλη του Οκτώβρη του 1945 και διήρκησε έναν περίπου μήνα.
Το Κέντρο Βάρους της επιχείρησης αυτής ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης και ο Αντικειμενικός Σκοπός της αποστολής προσδιορίζονταν στην οριστική απελευθέρωση του λιμένα Πρεβέζης και της συνακόλουθης ναυσιπλοΐας. Δυστυχώς το Ναρκαλιευτικό ΠΗΝΕΙΟΣ το πρωί της 24ης Οκτωβρίου, προσέκρουσε σε νάρκη- δεξιά της πρύμης του, ανατινάχθηκε και βυθίστηκε τάχιστα, παρασύροντας στον υγρό του τάφο τα είκοσι δύο από τα είκοσι τρία μέλη του πληρώματος.
Ήταν 24 Οκτωβρίου 1945 όταν κατά την εκκαθάριση ναρκοπεδίου στην είσοδο του Λιμανιού της Πρέβεζας, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο "Πηνειός", προσέκρουσε σε νάρκη!Το πλοίο βυθίστηκε σε λίγα λεπτά συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο όλο το πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, ενώ διεσώθη μόνο ένα μέλος του πληρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: