powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μέτρα δύο ταχυτήτων για τη διαχείριση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές



Τα μέτρα για τη διαχείριση των μέχρι τώρα περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές των Δήμων Κόνιτσας, Ζαγορίου και Μετσόβου της Π.Ε. Ιωαννίνων εξέτασε η Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά.
Η Συντονιστική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση το πρωί της Τετάρτης (27/8/2014) στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρουσία της Γενικής Γραμματέα και του Γενικού Δ/ντη Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο, Δ/ντη Δασών Ιωαννίνων Ν. Παπαευθυμίου για τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές που έχουν καταγραφεί έως σήμερα προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας στους κατοίκους των ορεινών και δασικών οικισμών.

«Τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα λάβετε θα ήθελα να είναι ουσιαστικές και ρεαλιστικές και να αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος» τόνισε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης υπογραμμίζοντας πως κανένας από τους κατοίκους δεν θα πρέπει να φοβάται καθώς η πολιτεία είναι σε ετοιμότητα ώστε όπου και όταν χρειαστεί να παρέμβει άμεσα. Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνουν έγκαιρα για τα περιστατικά προκειμένου η Συντονιστική Επιτροπή να τα αξιολογεί και να λαμβάνει και τα αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης από την οποία απουσίαζαν ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», αφού αξιολογήθηκαν τα εφτά (7) περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε οικισμούς των Δήμων Κόνιτσας, Μετσόβου και Ζαγορίου κατά το χρονικό διάστημα από 21 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου τα οποία αποδόθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι οι αρκούδες κατεβαίνουν στις κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα δύο κατηγοριών -προληπτικά και δραστικά- που θα έχουν άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
•Να συγκροτηθούν οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης -όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ- προκειμένου να παρακολουθούν τα περιστατικά και στη συνέχεια να ενημερώνουν τη Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα τα αξιολογεί και θα αποφασίζει για τα ενδεδειγμένα μέτρα. Μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα μέλη των Ομάδων με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων και τη χρήση αναισθητικών όπλων ώστε να επεμβαίνουν άμεσα όταν κρίνεται απαραίτητο με την παρουσία πάντα κτηνιάτρων και ειδικών επιστημόνων.
•Να ξεκινήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών τόσο για τα μέτρα πρόληψης όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης.
•Να γίνεται από τους Δήμους τακτικότερη αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να μη βρίσκουν οι αρκούδες τροφή στους κάδους. (Τοποθέτηση ειδικών κάδων που δεν ανοίγουν).
•Να χρησιμοποιηθούν απωθητικά μέσα για την απομάκρυνση των αρκούδων (σειρήνες, κανονάκια κ.λ.π.) σε οικισμούς όπου έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά.
•Να ζητηθεί η παράταση της εφαρμογής του προγράμματος της Ε.Ε. «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
•Να ξεκινήσει - και όπου αυτό γίνεται να παραταθεί – η διανομή κουταβιών Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου στους κτηνοτρόφους.
•Να προταθεί νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση των βιοτόπων της αρκούδας, μέσω του εμπλουτισμού τους με άγρια καρποφόρα δένδρα, όπως ισχύει για τη βελτίωση των βιοτόπων των Καταφύγιων Άγριας Ζωής, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωσή τους και να μην κατεβαίνουν στους οικισμούς για να βρουν τροφή.
•Να καταρτιστεί ειδικό αναλυτικό πρόγραμμα διαχείρισης των περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας-ανθρώπου για την Π.Ε. Ιωαννίνων, με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες δαπάνες, από τη Δ/νση Ιωαννίνων και υποβολή στο ΥΠΕΚΑ για ανάλογη χρηματοδότηση από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου και
•Να δοθεί έμφαση στις αποζημιώσεις ζητώντας από τον ΕΛΓΑ την άμεση καταβολή τους καθώς και να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται έως τώρα.  

ΠΗΓΗ: www.apdhp-dm.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: