powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Στον «αέρα» η ρύθμιση 100.000 στεγαστικών δανείων ΟΕΚ

Στον «αέρα» βρίσκονται 100.000 δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση ενοικίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς καμιά ρύθμιση δεν έχει γίνει για τις δικές τους περιπτώσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλά ποσά αν καθυστερήσουν κάποια δόση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος» πολλοί δανειολήπτες ανακαλύπτουν πως αν καθυστερήσουν να πληρώσουν έναν μήνα, η τράπεζα τους στέλνει ειδοποίηση για να την τακτοποιήσουν άμεσα, ενώ μετά την τρίτη απλήρωτη δόση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί υπερήμερο το ποσό που απομένει και μπορεί να τους ζητηθεί να πληρώσουν άμεσα.


Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν μεν να υποβάλλουν αίτηση για επιμήκυνση των δόσεων αλλά θα χάσουν την επιδότηση επιτοκίου για το τμήμα της οφειλής που ρυθμίζουν με την τράπεζα!
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις: 
- Συνταξιούχος καθυστέρησε ένα μήνα τη δόση, έλαβε ειδοποίηση να τακτοποιήσει την οφειλή και τελικά κατάφερε να κρατήσει την επιδότηση επιτοκίου
- Μισθωτός χρωστούσε τέσσερις δόσεις, υποχρεώθηκε να κάνει ρύθμιση με την τράπεζα για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής κατά τέσσερα χρόνια. Πλήρωνε 700 € με την επιδότηση ενοικίου αλλά μετά τη ρύθμιση έχασε το επιδοτούμενο επιτόκιο και η δόση έφτασε στα 550 €. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν υπήρχε η τροπολογία, ο δανειολήπτης του πρώην ΟΕΚ θα πλήρωνε δόση 350 € και θα είχε διατηρήσει την επιδότηση επιτοκίου για τέσσερα χρόνια!
Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επρόκειτο να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας αλλά, άγνωστο γιατί, η διάταξη δεν εντάχθηκε στο νόμο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η τροπολογία θα κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού επικαιροποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο Παρίσι στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρύθμιση, που είχε ανακοινωθεί και τον Απρίλιο αλλά δεν είχε περάσει από την τρόικα, θα προβλέπει:
1. Τα δάνεια που πήραν οι δικαιούχοι με επιδότηση ενοικίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται με τον όρο ότι οι δανειολήπτες, όταν θα κάνουν την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, δεν θα χρωστούν έξι δόσεις.
2. Ο ΟΑΕΔ, χωρίς να εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την τράπεζα, θα εξακολουθεί να καταβάλει την επιδότηση επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.
3. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση μέσα σε έξι μήνες.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: