powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

H Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, διοργάνωσε την εκδήλωση «Από το Σούλι έρχομαι...» για την ιστορία και λαογραφία του Σουλίου και του Ζαλόγγου, το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 στις 18:00 στην ''Κρητική Εταιρεία'', στο Παγκράτι


Η Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για το Σούλι και το Ζάλογγο με τίτλο: «Από το Σούλι έρχομαι».
 Η «εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Ιδρύματος Κρητικής Εστίας που βρίσκεται στην οδό Στράβωνος 12 στο Παγκράτι.

Την  εκδήλωση  παρουσιάσε ο κ. Παναγιώτης Τζόκας, μουσικός παραγωγός -ερευνητής, και έκανε ειδική αναφορά στο λαογραφικό κομμάτι του Σουλίου και του Ζαλόγγου.
Στην ιστορία του Σουλίου και του Ζαλόγγου  αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, του Παντείου και του Ε.Α.Π.
Ο Κώστας Λεοντίδης και η Ηλιάνα Τζόκα στο τραγούδι, ο Δόκιμος Χαραλάμπους στο κλαρίνο και εκλεχτοί ακόμη μουσικοί,  μας ταξιδέψαν στα ιστορικά μουσικά μονοπάτια του Σουλίου και του Ζαλόγγου.

Παραδοσιακούς χορούς του Σουλίου  χόρεψε το χορευτικό τμήμα της ομοσπονδίας Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Νίκου Τριανταφύλλου.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, η Δέσποινα Αφεντούλη, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής, που συνοδευόταν από το μέλος του Δ.Σ.  Χριστόφορο Ευθυμίου και ο πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ και Δημοτικός  Σύμβουλος Πεντέλης Γιάννης Ζώης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών αποδημικών οργανώσεων της  Ηπειρώτικης αποδημίας της Αττικής, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της  Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων αποδημικών οργανώσεων που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους με ειδικές  πλακέτες ο κεντρικός ομιλητής καθηγητής Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο μουσικός παραγωγός και παρουσιαστής Παναγιώτης Τζόκας, ο τραγουδιστής Κώστας Λεοντίδης και ο κλαρινίστας Δόκιμος Χαραλάμπους.
Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου Γιώργος Καρζής.
Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν ηπειρώτικα εδέσματα και ηπειρώτικες πίτες που κατασκεύασαν και έψησαν οι γυναίκες μέλη της Ομοσπονδίας και φυσικά τσίπουρο που παρασκευάζεται στην Ήπειρο.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου για την πρωτοβουλία της, να αναδείξει την προσφορά των Σουλιωτών στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: