powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρώτικων Σπουδών - Οι άνθρωποι και η λίμνη 20.000 χρόνια πριν - Κυριακή 4 Μαΐου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 και ώρα 11 π.μ., θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό στον Τομέα των παλαιολιθικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια).  
Η δράση με τον τίτλο «Οι Άνθρωποι και η Λίμνη: 20.000 χρόνια πριν», αποσκοπεί στη γνωριμία με την πλουσιοπάροχη υλική μαρτυρία, (λίθινα, οστέινα και κεράτινα εργαλεία, κόκαλα θηραμάτων, κοσμήματα από δόντια ελαφιών και κοχύλια)  από την πολύ σημαντική αρχαιολογική θέση του σπηλαίου της Καστρίτσας, στον ομώνυμο λόφο, κάποτε χερσόνησο, στη νοτιοανατολική ακτή της λίμνης Παμβώτιδας. 
Εκτενής αναφορά και παρουσίαση θα γίνει για τα παλαιο-περιβαλλοντικά δεδομένα (κόκκοι γύρης, οστρακοειδή, φυτοπλαγκτόν) που έχουν διασωθεί ως μικροαπολιθώματα, ορατά μόνο κάτω από το μικροσκόπιο, στις αποθέσεις του πυθμένα της λίμνης.  


Η εξειδικευμένη μελέτη αυτών των στοιχείων έχει επιτρέψει την ανασυγκρότηση των κλιματικών διακυμάνσεων στη Βαλκανική και ευρύτερα στην περι-Μεσογειακή ζώνη για τα τελευταία 600.000 χρόνια. 
Η γνώση αυτή από τον φυσικό υδάτινο ταμιευτήρα στα ριζά της υψικόρυφης Πίνδου, του οποίου η στάθμη και η έκταση αυξομειώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, αξιοποιείται, μάλιστα, διεθνώς στην έρευνα, ως κρίσιμο σημείο αναφοράς, για την προσομοίωση μελλοντικών αλλαγών του κλίματος.
Ως προς τους πολιτισμούς της Παλαιολιθικής, στο επίκεντρο της περιήγησης στην πρώτη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου θα βρεθεί η πολυδιάστατη διαχείριση των φυσικών πόρων τού λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων από τους μετακινούμενους κατά εποχές του έτους δορυφόρους και τοξοβόλους κυνηγούς άγριων ζώων της Εποχής των Παγετώνων. 
Παράλληλα, θα αναδειχθεί η διαχρονική ιδιοτυπία και βαρύτητα του πολυποίκιλου οικολογικού αυτού περικειμένου για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ενδοχώρα της Ηπείρου.
Από την Τρίτη 29 Απριλίου καθώς και κατά την ημέρα της εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα διανέμεται στους επισκέπτες δωρεάν σχετικό με το θέμα αναλυτικό έντυπο πληροφόρησης.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.
Σημείο συνάντησης: 
Κεντρική είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων
 Πληροφορίες:

Ελένη Κοτζαμποπούλου,  τηλ. επικοινωνίας 26510-25585

Δεν υπάρχουν σχόλια: