powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ανατροπές και ανακατατάξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων




«Πριμ» και μειώσεις

 Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα βάσει του νέου -μεταβατικού- συστήματος αξιολόγησης διά της ποσόστωσης.
Έως το 60% θα παίρνει βαθμό 7 έως 8 και έως το 25% θα αξιολογείται με 9 έως 10 (άριστα). Η αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο με τα τυπικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου ή των υπαλλήλων μιας μονάδας (πχ πτυχία) αλλά, κυρίως, και με τα ουσιαστικά (πχ απόδοση). Ωστόσο, εφόσον η αξιολόγηση καταλήγει σε βαθμό 1-6 ή 9-10 θα πρέπει τα αιτιολογείται με πραγματικά στοιχεία όχι βάσει αξιολογικών χαρακτηρισμών.
Σε όσους υπαλλήλους «κοπούν» και δεν περάσουν τη βάση θα προτείνονται μέτρα βελτίωσης της απόδοσης της όπως η επιμόρφωση τους ή η μετάταξη τους σε άλλη οργανική μονάδα. 
Όποιος υπάλληλος πήρε βαθμό κάτω από τη βάση έχει δικαίωμα έντασης. 
Η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 30η Ιουνίου. 
Πάντως, οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για την τυχόν θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα. 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη εν λόγω εγκύκλιο η διαδικασία της αξιολόγησης θα ακολουθήσει τα ακόλουθα τέσσερα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση της:
Έως τη Δευτέρα 28 Απριλίου θα εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών.
Ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης (σ.σ. 1 έως 6, 7 έως 8 και 9 έως 10) σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του Προϊσταμένου κάθε Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των οργανικών μονάδων, τμημάτων και γραφείων οι οποίες υπάγονται σ' αυτή.
Για τον επιμερισμό αυτόν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια:
η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων,
οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής,
η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.
Ο επιμερισμός των ποσοστών θα έχει ως εξής
Βαθμό 9 -10 (ή 9,1 έως 10) θα πάρει έως και το 25% των υπαλλήλων
Βαθμό 7-8 (ή 7,1 έως 8,9) θα λάβει έως και το 60% των υπαλλήλων
Βαθμό 1-6 (ή 1 έως 6,9) θα λάβει το 15% των υπαλλήλων
Έως τη Τρίτη 13 Μαΐου θα συνταχθεί η έκθεση από τον αξιολογούμενο
Έως την Τετάρτη 28 Μαΐου θα συναχθεί η έκθεση από τον εισηγητή της αξιολόγησης.
Έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου θα συνταχθούν οι αξιολογήσεις από τον αξιολογητή
Τα... μπόνους και οι μειώσεις μισθών
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ μετά το Πάσχα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το νέο μισθολόγιο - το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέταση - θα περιλαμβάνει τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους που διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους.
Όπως είπε, τα χρήματα που θα βρεθούν για το πριμ παραγωγικότητας δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά θα είναι ένα μέτρο «δημοσιονομικά ουδέτερο».
Το νέο μισθολόγιο θα προέλθει έπειτα από συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν μισθολογικές ανακατατάξεις, χωρίς να προσδιορίσει ποιες ομάδες υπαλλήλων θα υποστούν νέες περικοπές μισθού, με αφορμή και τον νέο τρόπο αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά τον νέο τρόπο επιλογής τον προϊσταμένων στο Δημόσιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μέσω αυτού θα υπάρξει μία «νέα ηγεσία» στο Δημόσιο, ενώ άφησε ανοικτό να υπάρξει και συμμετοχή στελεχών του ιδιωτικού τομέα μελλοντικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προβληματιστήκαμε αν θα έπρεπε να ανοίξουμε τις θέσεις των γενικών διευθυντών και σε υποψηφίους από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά, τελικά, σε αυτή τη φάση αποφασίσαμε να είναι υποψήφιοι μόνο από τον δημόσιο τομέα».
Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την ποσόστωση στη βαθμολόγησή τους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσοι λαμβάνουν τον κατώτερο βαθμό δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα, ενώ για τις απολύσεις ανέφερε ότι πέρα από τις απολύσεις των 15.000 υπαλλήλων του 2014, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα».
Ωστόσο, προσέθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο» οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα και κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: