powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Κερκόπορτα για την αγελαδοτροφία ανοίγει το «φρέσκο» γάλα επτά ημερών



Στο παραπέντε κυριολεκτικά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία υιοθετήθηκε η φερόμενη ως «συμβιβαστική» πρόταση Τσαυτάρη για την καθιέρωση πλαφόν επτά ημερών στη διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος.
Κίνηση που, όμως, λίγο αλλάζει την ουσία του πράγματος αφού, όπως είναι γνωστό, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής κατά τουλάχιστον δύο μέρες (από τις πέντε που ήταν ως τώρα) αποτελούσε διακαή πόθο αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, εισαγωγέων αλλά και κάποιων μεγάλων εγχώριων γαλακτοβιομηχανιών. Πλέον, οι επιχειρήσεις αυτές -και ιδίως όσες εξ αυτών έχουν μονάδες παραγωγής στα Βαλκάνια- θα μπορούν ευκολότερα να φέρουν φθηνό γάλα από το εξωτερικό και να το χρησιμοποιούν στα προϊόντα «χαμηλής παστερίωσης» («φρέσκα» μέχρι σήμερα) που παράγουν. Επιπλέον, ενισχύουν και τη διαπραγματευτική θέση τους απέναντι στους αγελαδοτρόφους τους οποίους θα πιέζουν για χαμηλότερες τιμές παραγωγού.

 Η «ντρίπλα», πάντως, των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσαυτάρη αποδείχτηκε αποτελεσματική σε πολιτικό επίπεδο καθώς τη νέα διάταξη έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» υπερψηφίζοντάς την οι «διαφωνούντες» βουλευτές της ΝΔ (Γ. Βλάχος, Ι. Τζαμτζής, Αλ. Κοντός) και του ΠΑΣΟΚ (Μ. Κασσής, Θ. Μωραϊτης, Ν. Σηφουνάκης). Υπέρ ψήφισε και ο παραιτηθείς υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σύμφωνα με την τροποποίηση που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, «το παστεριωμένο γάλα θα έχει διάρκεια συντήρησης μέχρι 7 ημέρες, θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και θα υπόκειται στους ελέγχους των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Στην πλήρη διατύπωσή της η νέα επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι ως «παστεριωμένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (+71,7 βαθμούς C τουλάχιστον για 15 δευτερόλεπτα) ή σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (+63 βαθμούς C τουλάχιστον για 30 λεπτά), ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας μεταξύ των δύο παραπάνω συνθηκών για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η συντήρηση του διαρκεί μέχρι 7 ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Η διάταξη που είχε κατατεθεί αρχικά στο πολυνομοσχέδιο προέβλεπε για το παστεριωμένο γάλα ότι η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου».

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: