powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Με την θεατρική παράσταση ''Η Λευτεριά δεν έρχεται μόνη της'' και άλλα δρώμενα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης γιόρτασε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου

 Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης , πραγματοποίησε το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης την εκδήλωσή του αφιερωμένη στα εκατό ( 100 ) χρόνια απελευθέρωσης της Ηπείρου(1913-2013).
Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Σπέγγος καλωσορίζοντας τους  θεατές, αφού τους ευχαρίστησε όλους για την προσέλευσή τους, ανακοίνωσε πως η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εφέτος ο Σύλλογος για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς όλη τη δραστηριότητά του ο Σύλλογος για φέτος την  αφιέρωσε στη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου.  Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος ο οποίος συγχάρηκε το Σύλλογο για την πλούσια κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του στην πόλη της Ηλιούπολης και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του Συλλόγου.

Μετά  από τον κ. Δήμαρχο μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Κωνής, Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο οποίος αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του κ. Γεωργίου Οικονόμου, Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που βρισκόταν στα Γιάννινα για το γιορτασμό της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου, τόνισε ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1912-13, είχε και χαρακτήρα ηπειρωτικής ευποιίας, καθόσον πάρα πολλοί Ηπειρώτες, παρότι η περιοχή ήταν υπό τουρκικό ζυγό, προσήλθαν εθελοντικά, τόσο στον εθνικό στρατό, όσο και σε διάφορες εθελοντικές εκστατευτικές ομάδες, που συνέδραμαν για την απελευθέρωση της περιοχής, αλλά και εθελοντισμού, καθόσον ήλθαν από όλα τα μέρη της γης και κύρια από Αμερική, Κύπρο και Κρήτη εθελοντές που προσέφεραν τα μέγιατα για την Απελευθέρωση της Ηπείρου.
Και τις αρετές αυτές δεν πρέπει να τις λησμονούμε κατέληξε ο κ. Κωνής, που σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και λόγω της παγκοσμοποιημένης εφαρμοζόμενης ευρωπαϊκης πολιτικής που αντιπαλεύει τις αξίες του Ελληνισμού, τα ήθη και τα έθιμα μας, αλλά και τον Πολιτισμό μας και γιαυτό στην επόμενη επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Ηπείρου, του χρόνου, το θέμα που πρέπει να αναδειχθεί είναι η ηπειρωτική ευποιία και ο εθελοντισμός ως συστατικά στοιχεία του εθνοαπελευτερωτικού αγώνα του 1912-13.
Κύριος ομιλητής  ήταν ο κ. Δονάτος  Παπαγιάννης, καθηγητής του  Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ», ο οποίος με έναν μεστό, γεμάτο περιεχόμενο και προβληματισμό λόγο παρουσίασε τη διαχρονικότητα των προβλημάτων του ελληνικού έθνους και την ατομική ευθύνη  και στάση του Έλληνα στις εθνικές δοκιμασίες.
Η παράσταση ήταν βασισμένη σε θεατρικό έργο του Χ. Σακελλαρίου
Οι συντελεστές της παράστασης.
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Χαϊδή
Εικαστικά - Σλάιτς: Ζωή Οικονόμου
Επιμέλεια-Διασκευή κειμένου: Μαρία Καϋμενάκη
Έπαιξαν (με σειρά εμφανίσεως)
Μαριάνθη Καραδήμα, Νίκη Ματσούκα, Μαρία Καϋμενάκη, Νάνση Παπαδοπούλου, Νίκος Μανθάς, Γιώργος Χατζηγιάννης και Γιώργος Ματσούκας.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς -διδασκαλία και επιμέλεια μουσικής Γιάννης Παναγόπουλος και Μαριάννα Τζοβάρα, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Κωνής, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Καλαρρύτης και Γιαννάκης, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παρασκευάς Γιαννόπουλος, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων και εκπρόσωποι τοπικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την παρουσία των  προέδρων των Συλλόγων Ηπειρωτών Αργυρούπολης και Γλυφάδας, καθώς και για τον φίλο του Συλλόγου και λάτρη της Ηπείρου κ. Κώστα Ζαφειρόπουλο.
Εμείς από την πλευρά μας να συγχαρούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης και να ευχηθούμε  να έχουν δύναμη και αντοχή και να πρωτοστατούν πάντα στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: