powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Αρχίζουν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, οι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στο Ιόνιο

Επίσκεψη στο ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (PGS), το οποίο θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, θα πραγματοποιήσει μεθαύριο, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στη μία μετά το μεσημέρι, στην Πάτρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Το πλοίο θα καταπλεύσει μεθαύριο στο λιμάνι της Πάτρας και σε διάστημα εννέα ωρών μετά τον ελλιμενισμό του και τις αναγκαίες διαδικασίες ανεφοδιασμού, θα αποπλεύσει με κατεύθυνση το βόρειο Ιόνιο, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως τις έρευνες.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι έρευνες θα καλύψουν συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και είναι οι πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer).
Στο πλοίο θα παρευρίσκονται, διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η PGS.
Η πρώτη αυτή φάση των ερευνών, αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης, που υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό ΠΕΚΑ - ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου - και τον εκπρόσωπο της Petroleum Geo-Services.
Θα ακολουθήσει η επεξεργασία (processing) και ερμηνεία (interpretation) των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013, προκειμένου να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων «οικοπέδων» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.
Τον κ. Λιβιεράτο θα συνοδεύσει στην Πάτρα ο Γ.Γ. Ενέργειας, κ. Κων/νος Μαθιουδάκης, ενώ, το παρόν στην εκδήλωση θα δώσουν, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών, Νίκος Υφαντής, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες, Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, και Αχαϊας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Mε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: "Ο κατάπλους του ερευνητικού πλοίου της PGS στο λιμάνι της Πάτρας, αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το ΥΠΕΚΑ, αλλά, ταυτόχρονα, συνιστά και ένα κομβικό σημείο για τη σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, τη γεωστρατηγική της θέση στη περιοχή, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται, όπως ευελπιστούμε, στον τομέα των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέου πλούτου και θέσεων απασχόλησης".
Και προσθέτει: "Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας."
Τέλος, ο κ. Λιβιεράτος επισημαίνει τις προσπάθειες του τέως υφυπουργού, Γ. Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: