powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τι αλλάζει στις ποινές της εφορίας

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», προβλέπονται περικοπές 20% στους πρόσθετους φόρους που επιβάλλονται για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, αυξήσεις από 12,5% έως 156% στα πρόστιμα για μικροπαραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και μειώσεις κατά 50% έως 91% στις χρηματικές ποινές για αδικήματα φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους, που αφορά στη διακίνηση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, στη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων κ.α.

Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται ευνοϊκή ρύθμιση για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων και των λοιπών χρηματικών ποινών.
Με τη ρύθμιση αυτή, όσοι μεγαλοφοροφυγάδες έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, εφόσον οι υποθέσεις τους δεν έχουν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό ή δεν έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων, θα μπορούν να γλυτώσουν την πληρωμή ποσών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων.
Επίσης, μειώνεται από τα 20 στα 10 χρόνια η ανώτατη διάρκεια της ποινής κάθειρξης που προβλέπεται για το αδίκημα της έκδοσης ή της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών στοιχείων, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Απαλλάσσονται από τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις, οι λήπτες εικονικών φορολογικών στοιχείων στις περιπτώσεις που η εικονικότητα αφορά όχι στη συναλλαγή, αλλά στο πρόσωπο του εκδότη των φορολογικών στοιχείων.
Προβλέπεται ακόμα αναστολή μέχρι ένα μήνα για όσες επιχειρήσεις εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 50.000 ευρώ. Η ποινή θα επιβάλλεται ως παρεπόμενη, εφόσον έχει προηγηθεί ποινική καταδίκη του δράστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: