powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο καιρός αντίπαλος στους εορτασμούς για το Έπος του ’40

O καιρός δεν στάθηκε τελικά σύμμαχος των εορτασμών που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Νομό Ιωαννίνων για να τιμηθεί, όπως κάθε χρόνο, η Επέτειος του ΟΧΙ και το Έπος του 1940 – 41.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την ματαίωση της καθιερωμένης μαθητικής παρέλασης στα Γιάννινα, αλλά και την αναπαράσταση της Μάχης στο Καλπάκι! Κανονικά πάντως έγιναν την Κυριακή οι επετειακές εκδηλώσεις και οι παρελάσεις στην Πρέβεζα και την Άρτα, ενώ στη Βόρειο Ήπειρο οι εκδηλώσεις συνοδεύτηκαν από μικροεπεισόδια με πρωταγωνιστές τους Τσάμηδες!
Στα Γιάννινα
Παρέλαση φέτος δεν έγινε στα Γιάννινα με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, λόγω της καταρρακτώδους βροχής την Κυριακή στο Λεκανοπέδιο. Έγινε όμως η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, που περιελάμβανε και ομιλία από τον σχολικό σύμβουλο φιλολόγων Χρήστο Μαραζόπουλο, καθώς και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Γιαννιώτης αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, που χαρακτήρισε την σημερινή καμπή για την χώρα πολύ κρίσιμη. «Αντλούμε όμως δύναμη από το έπος του ’40. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.
Φόρος τιμής
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τίμησε τον κ. Σπύρο Γκόγκο, 94 ετών σήμερα, επιζώντα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Στο πρόσωπό του αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους του πεσόντες του 1940», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος σημείωσε ότι σήμερα χρειάζεται περίσκεψη, δουλειά και ενότητα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά πρέπει να βγούμε γρήγορα από αυτό το αδιέξοδο», είπε, μεταξύ άλλων.
Το πρωί του Σαββάτου, υπό καταρρακτώδη βροχή, τελέστηκε στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο, στο νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο μέτωπο. Το «παρών» μεταξύ άλλων, έδωσαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο Διοικητής 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τσαγγαράς, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού κ.α..
Στο ιστορικό Καλπάκι
Λόγω της βροχής δεν έγινε τελικά η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου στο «Μνημείο του μαχητή», η οποία αναβλήθηκε δύο φορές, το Σάββατο, που επρόκειτο να διεξαχθεί κανονικά και την Κυριακή. Οι λοιπές εκδηλώσεις του προγράμματος, δηλαδή η ομιλία με θέμα: «28η Οκτωβρίου: Διαχρονικότητα και συμβολισμοί» από το Νίκο Αναστασόπουλο, λέκτορα Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η συναυλία με την υψίφωνο Άννα Παπαδοπούλου και την ορχήστρα της 8ης Μεραρχίας, έγιναν στο Κλειστό Γυμναστήριο του Καλπακίου.
Οι εκδηλώσεις για τα «Καλπάκια» είχαν ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινάκι και ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, στην οποία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ για τα γεγονότα της εποχής μίλησε ο Πωγωνήσιος συγγραφέας και ερευνητής, συνεργάτης του «Π.Λ.» Κώστας Κωστούλας.
Στο ΜέτσοβοΚανονικά έγινε η παρέλαση στο Μέτσοβο, παρουσία πλήθους κόσμου. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ στις εκδηλώσεις το «παρών» έδωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος κ.ά.. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με χορευτικά στην πλατεία του Μετσόβου.Σε Άρτα - Πρέβεζα Υπό βροχή και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Άρτα. Το πρωί της Κυριακής εψάλη δοξολογία στο Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άρτας Ιγνατίου, και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με παρέλαση στον πεζόδρομο της οδού Σκουφά. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Τριάντης.
Στην Πρέβεζα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση στην οδό Σπηλιάδου, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: