powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας ''Η Πίνδος'', τίμησε την ''Γυναίκα της Πίνδου'' σε εκδήλωση - αφιέρωμα, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το ΕΠΟΣ του 40 και την προσφορά στον Αγώνα στα βουνά της Ηπείρου ενάντια στον Ιταλό κατακτητή, της Ηπειρώτισσας, γυναίκας, μάνας και αδελφής, τίμησε με εκδήλωση - αφιέρωμα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κορινθίας ''Η Πίνδος''.

Μια εκδήλωση από αυτές που κρίνονται πετυχημένες και μένουν χαραγμένες για πολύ, στην μνήμη των ανθρώπων που την παρακολούθησαν.
Είναι γεγονός ότι οι εκδηλώσεις της Ηπειρωτικής αποδημίας της Κορινθίας, που είναι πολυπληθής, μια και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων ξεπερνά τις 30.000 κατοίκους, είναι και ποιοτικές, αλλά και πετυχημένες και καταγράφονται ως σημαντικά γεγονότα στην πολιτιστική ζωή της περιοχής. Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά με την εκδήλωση αυτή. Το εγγυόταν το εκλεκτό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που έχει επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Βαγγέλη Ματάτση καταγόμενο από το Πέτα Άρτας, με συνεργάτες, την Γενική Γραμματέα εκπαιδευτικό Σταυρούλα Τασούλα-Σκαρμούτσου, με καταγωγή από την Κρανιά Πρέβεζας, τον Αντιπρόεδρο, άξιο επαγγελματία Κώστα Κώτση, την Ταμία, πετυχημένη επιχειρηματία Παναγιώτα Γεωργούλα, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ακόμη το εγγυόταν, ο κεντρικός ομιλητής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, η συμμετοχή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, που στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της, Γιώργο Οικονόμου και Κώστα Κωνή και η συμμετοχή του Δήμου Πωγωνίου που εκπροσωπήθηκε από δύο Αντιδημάρχους τον Γιάννη Ντάλλα και Βασίλη Μάτσια, που συνοδευόταν από γυναίκες της περιοχής, απογόνους αξίων Ηπειρωτισσών.
Ακόμη, την επιτυχία της εκδήλωσης, εγγυόταν η πλούσια φωτογραφική έκθεση από εκθέματα-φωτογραφίες εποχής, αλλά και μεταγενέστερες, του αντιστασιακού αγώνα των Ηπειρωτών, ενάντια στους κατακτητές του Άξονα, του μεγάλου Ηπειρώτη φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, από το άλμπουμ του ''Η Ήπειρος στην Αντίσταση''. 
 
Τέλος την επιτυχία εγγυόταν η προβολή ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε τα γεγονότα της περιόδου, την έναρξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου και την συμμετοχή των ''Γυναικών της Πίνδου'' στον Αγώνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους προαναφερόμενους, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κορινθίας, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γ. Παπαφωτίου, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού , του Δήμου Κορίνθου, συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Κορινθίας και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φυσικά πολλοί Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες και φίλοι και φίλες της Ηπείρου και του Συλλόγου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Ματάτσης είπε μεταξύ των άλλων, για το πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή των γυναικών της Ηπείρου στο ΕΠΟΣ του 40, μια συμμετοχή που ακόμη και σήμερα δεν έχει καταγγραφεί και η Πολιτεία δεν έχει δόσει την πρέπουσα σημασία στην προσφορά των ''Γυναικών της Πίνδου''. Ο Αγώνας αυτός στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπειρωτικης γης, κάτω από τις όχι και τόσο κατάλληλες συνθήκες, δείχνει το δρόμο και στις νεώτερες γενιές, για αγώνα και αντίσταση, σήμερα, που η Χώρα μας δέχεται επίθεση από τα οικονομικά συμφέροντα, που μας οδηγούν σε δύσκολους ατραπούς και που μειώνουν το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών και οδηγούν μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων και ειδικά της Ελληνικής Νεολαίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση, τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, που αφού περιληπτικά αναφέρθηκε, στο πόσο μεγάλη ήταν η προσφορά των Ηπειρωτών και Ηπειρωτισσών στο ΕΠΟΣ του 40, εστίασε στο σημερινό γίγνεσθαι, στα σημερινα δύσκολα μονοπάτια που περπατάει ο Ελληνικός λαός. Είπε χαρακτηριστικά ότι, το καπιταλιστικό σύστημα που μας κυβερνά περνάει βαθιά κρίση που την μεταφέρει εδώ, στην Ευρωπαική Ένωση, στις πλάτες των φτωχών Ευρωπαίων, αλλά και των λαών του Νότου. Η Ελλάδα έχει δεχθεί, είπε, μία άγρια επίθεση από τους πλούσιους της Ευρώπης, που έχει αξιακά, πολιτιστικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, που βάζει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας στο περιθώριο και φυσικά χαμηλώνει το βιοτικό επίπεδο σε όλους , που θυμίζει άλλες εποχές. Η κρίση κυριαρχεί στη ζωή μας και επιβουλεύεται την ζωή της νεολαίας μας. Σήμερα, νομοτελειακά έφτασε η ώρα της Αντίστασης και σημαίνει η καμπάνα της άρνησης σε όσα μας επιβάλλουν και της δρομολόγησης νέων πολιτικών και πρακτικών. Φτάνει, είπε, η κρίση του απάνθρωπου πλουτοκρατικού καπιταλιστικού συστήματος, που μας κυβερνάει και που προτιμά να πετάει τα παραγόμενα αγαθά στις χωματερές, παρά να ταϊζει τους πεινασμένους της υφηλίου, να στρέφει και τους περήφανους Έλληνες στην ανεργία, την εξαθλίωση , στις αυτοκτονίες, στο έγκλημα, τα ναρκωτικά και τους κάδους των απορριμάτων. Πρέπει να πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας, είπε εμφατικά, που δεν είναι αλλά από αντίδραση και άρνηση, που θα μας οδηγήσους σε ένα νέο στάτους, προσφιλή στον άνθρωπο και τον Έλληνα. Και κατέληξε λέγοντας, ότι ΄''οι γυναίκες Πίνδου'' μας έδειξαν τον δρόμο, ας τον ακολουθήσουμε.
Μετά τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για Θέματα Πολτισμού και ο Αντιδήμαρχος Κορίνθου, εστιάζοντας στο ιστορικό της εκδήλωσης.
Ακολούθησαν στο βήμα, οι δύο Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πωγωνίου, που εστίασαν στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τον ρόλο των Ηπειρωτών, ανδρών και γυναικών, για την Νίκη του 40 στα βουνά της Ηπείρου και συσχέτισαν την σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει η Ελλάδα με την εποχή που διαδραματίστηκαν οι επιτυχίες των Ελληνικών όπλων, και ότι νικητές από την επίθεση που δέχεται η Χώρα μας θα είναι όπως και τότε και σήμερα ο λαός μας.
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ηπειρώτης Απόστολος Παπαϊωάννου, που ακολούθησε στο βήμα, καθήλωσε στην κυριολεξία το ακροατήριο, με την εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ομιλία του. Πραγματεύτηκε, τον ρόλο της Ηπειρώτισσας γυναίκας στο ΕΠΟΣ του 40, κάνοντας αναφορές σε διαχρονικά γεγονότα, για την συμμετοχή των γυναικών στην διαμόρφωση της Ιστορίας και του ιστορικού γίγνεσθαι, ανά τους αιώνες. Ακόμη, πραγματεύτηκε το έλλειμμα της καταγεγραμμένης ιστορίας, στην παρουσίαση της πραγματικής συμμετοχής των γυναικών και το πόσο αυτές, επέδρασαν στον ρου των γεγονότων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ''ότι η Ιστορία έχει θέση μόνο για Αγίες, βασίλισσες, πλούσιες και εταίρες και αποσιωπά εκκωφαντικά, την συμμετοχή των γυναικών ανά τους αιώνες, σε ιστορικά γεγονότα και στην διαμόρφωση της''. Ακόμη αναφέρθηκε και στον ρόλο των γυναικών την σημερινή εποχή, αλλά και στ ότι, οι γυναίκες, θα συνδράμουν αποφασιστικά στην Αντίσταση του λαού μας σε όσα επεξεργάζονται να φέρουν προς υλοποίηση τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα που προσπαθούν να μας καθυποτάξουν και οπισθοχωρήσουν.
Η εκδήλωση έκλεισε με μαρτυρίες, που περιέγραψαν δύο γυναίκες, που ήλθαν από τα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου, μαρτυρίες που τις πληροφορήθηκαν από τις γιαγιάδες τους και τις μανάδες τους, που διατηρούν στην μνήμη τους αναλλοίωτες, ως ιστορικές παρακαταθήκες.
Ακολούθησε διάλογος των παρευρισκομένων με τις γυναίκες από το Πωγώνι και τον κεντρικό ομιλητή καθηγητή Απόστολο Παπαϊωάννου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ 30 λεπτών που παρουσίασε τα γεγονότα των ημερών της 28 Οκτωβρίου του 1940 και το πως οι Ηπειρώτισσες προσέφεραν στον πόλεμο αυτό. Με το πέρας της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν γλυκά στους παρευρισκόμενους, προσφορά μέλους του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας και τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Και του χρόνου να γιορτάσουμε ξανά στην Κόρινθο το ΕΠΟΣ του 40, με ευνοϊκότερες συνθήκες για τον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: