Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Οι πρώτες συζητήσεις για τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να προσδώσει το φυσικό αέριο στην οικονομία της Ηπείρου ξεκίνησαν στη δεκαετία του 90. Εντούτοις συνήθως επρόκειτο για υποσχέσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα καθώς και οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές δεν είχαν το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους. Έτσι η Ήπειρος είναι σήμερα η μόνη περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας από την οποία απουσιάζει παντελώς δίκτυο διανομής.
Από αυτή την άποψη η χθεσινή εξαγγελία Τσίπρα από τα Γιάννενα για επέκταση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, αν και αυτονόητη, έρχεται να διορθώσει ένα λάθος που έγινε μέσα στην πορεία όλων αυτών των χρόνων που το φυσικό αέριο είχε θεωρηθεί «πολυτέλεια» για την ηπειρώτικες επιχειρήσεις και τα ηπειρώτικα νοικοκυριά. Έτσι είναι από τις περιπτώσεις που λες «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».
Ως επαγγελματίας παρακολουθώ στενά τα ενεργειακά θέματα. Και ως Ηπειρώτης είχα πάντα την έγνοια να φτάσει κάποια στιγμή το φυσικό αέριο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και να μη νιώθουν οι Ηπειρώτες πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μια περιφέρεια κατώτερου θεού. Μπορώ λοιπόν να διαβεβαιώσω πως η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και βασίζεται πάνω στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).
Η ΔΕΠΑ είναι αυτή τη στιγμή ένας όμιλος κολοσσός στην ενεργειακή αγορά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Με στρατηγικό πλάνο και συστηματική δουλειά έχει επιτύχει σπουδαίες διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες που εγγυώνται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και ταυτόχρονα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, δίνεται ειδική έμφαση στην πρόσβαση των πολιτών στα ενεργειακά αγαθά.
Στους στρατηγικούς στόχους της ΔΕΠΑ είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να υπάρξουν 140.000 νέες οικιακές συνδέσεις, 19.000 εμπορικοί πελάτες, 350 μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες, νέες θέσεις εργασίας σε πάνω από 16 πόλεις της χώρας. Κι αυτή η εξαιρετική δουλειά πιστώνεται στο σημερινό Διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Θεόδωρο Κιτσάκο, ο οποίος αποδεικνύεται ένας ικανότατος μάνατζερ και μάλιστα με «αριστερό πρόσημο».
Ειδικά για την Ήπειρο, η ΔΕΠΑ είχε πάνω στο τραπέζι τρία εναλλακτικά σενάρια εφοδιασμού και αντίστοιχων υποδομών δικτύου μεταφοράς, προκειμένου να επιτύχει την «αεριοποίησή» της.
Το πρώτο αφορά στο CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην αεριοκίνηση των αυτοκινήτων.
Το δεύτερο αφορά στο LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, συμβάλλοντας στην αναγκαία διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Το σενάριο LNG για την Ήπειρο η ΔΕΠΑ το εξετάζει σε συνάρτηση και με τη χρήση του σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Ελλάδα.
Το τρίτο σενάριο αφορά στη διασύνδεση της Ηπείρου με τον TAP, χωρίς όμως να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λόγω των σύνθετων έργων που απαιτεί κάτι τέτοιο, με βάση την τελική του χάραξη του αγωγού.
Αυτή η καλή δουλειά της ΔΕΠΑ σ’ επίπεδο προετοιμασίας έδωσε την ευκαιρία χθες στον πρωθυπουργό να κάνει μια τόσο σημαντική εξαγγελία για την Ήπειρο και την οικονομία της, εξαγγελία στηριγμένη επιτέλους σε μια ρεαλιστική βάση και όχι σε λόγια του αέρα όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.
Το έργο με βάση το τελικό σενάριο που θα επιλεγεί θα ξεκινήσει το 2020. Κι εδώ έχει πλέον τεράστια σημασία ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι τοπικές αρχές, ώστε με υπεύθυνη και υψηλού επιπέδου συνεργασία να εξελιχθεί το έργο απρόσκοπτα, αποτελεσματικά για την ανάπτυξη και με κριτήρια που θα ικανοποιούν τη γεωγραφική δικαιοσύνη μεταξύ όλων των νομών της Ηπείρου. Το ποιος θα είναι Περιφερειάρχης το 2020 αποκτά έτσι κι άλλη μια κρίσιμη διάσταση για το μέλλον του τόπου μας καθώς η Ήπειρος αξίζει να έχει το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση σε καθαρή και φτηνή ενέργεια.
ΠΗΓΗ: www.rizopoulospost.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου