powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Κρεμμυδόπιτα με ξινοτύρι, και γιαούρτι



Υλικά για 4-6 άτομα
ΓΕΜΙΣΗ
3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
150 γρ. καπνιστό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
40 γρ. βούτυρο
2 αυγα
100 γρ. ξινοτύρι
100γρμ τυρί ανθότυρο
100 ml πρόβειο γιαούρτι
1 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, τριμμένο μοσχοκάρυδο
ΖΥΜΗ
250 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. κ. αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
150 ml χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ετοιμάζεται τη ζύμη στο μίξερ ή στο χέρι. Ανακατεύεται το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο και το νερό.
Τα δουλεύεται μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Tην πλάθετε σε μπάλα και την αφήνουμε να σταθεί σε ένα μπολ, σκεπασμένη για 1 ώρα.
Προθερμαίνεται το φούρνο στους 250ο С,  τοποθετώντας τη σχάρα στη χαμηλότερη βαθμίδα του.
Ψιλοκόψτε το χοιρινό καπνιστό σε κυβάκια. Τσιγαρίστε τα κρεμμύδια στο βούτυρο, χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα.
Ανακατεύετε τα τυριά με το γιαούρτι και μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα, προσθέτουμε αλάτι , το μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι και τα κτυπημένα αυγά.
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, πάχους 1 χιλ. και την απλώνετε σε ένα ελαφρά λαδωμένο κι αλευρωμένο στρογγυλό ταψί η σε ταρτακια ατομικά. Με μια σπάτουλα απλώστε πάνω της το μείγμα της γέμισης και τα κρεμμύδια, που στο μεταξύ θα έχουν κρυώσει.
Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αφήνουμε την πίτα να ψηθεί για 15 λεπτά στον καυτό φούρνο. Την βγάζουμε μόνο όταν δούμε πως η ζύμη και τα κρεμμύδια έχουν πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: