powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Μουσιωτίτσας

Τους 152 νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Μουσιωτίτσα, τίμησε σήμερα ο Δήμος Δωδώνης και οι φορείς της τοπικής κοινότητας.Εβδομήντα δύο χρόνια μετά οι μνήμες παραμένουν νωπές και το ολοκαύτωμα αποτελεί ζωντανή μαρτυρία ιστορίας.
Ήταν Ιούλιος του 1943. Οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο.
Κυριακή 25 Ιουλίου.. Ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση στη Μουσιωτίτσα με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος του χωριού.Τα Γερμανικά στρατεύματα σκορπούν τη φρίκη και το θάνατο στο χωριό. 152 νεκροί. Μάρτυρες για την ελευθερία.Οι εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τους φορείς της Μουσιωτίτσας κορυφώθηκαν σήμερα. Στον τόπο της θυσίας.Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιώργος Λαζουράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη, ο πρώην βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, πολιτικών κομμάτων και φορέων και δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.


Τις εκδηλώσεις χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ενώ η ομιλία για το χρονικό της ημέρας έγινε από τον κ. Παναγιώτη Παππά.Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας, αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου, που με τραγικό τρόπο πέρασε στην αιωνιότητα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δωδώνης, ο οποίος έθεσε με έμφαση το θέμα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικούμε όλα όσα οφείλονται.«Έχουμε υποχρέωση στα δεκάδες θύματα, στα χωριά που λεηλατήθηκαν, σε κείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Να μην ξεχνούμε αφενός και να διεκδικούμε αφετέρου.Δεν ξεχνούμε λοιπόν και διεκδικούμε όσα οφείλονται. Δεν παραιτούμαστε των Γερμανικών αποζημιώσεων.Ο Δήμος Δωδώνης, ενώνει τη φωνή του, με δεκάδες άλλους δήμους της χώρας, μετέχοντας πλέον ενεργά στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών με έναν και μοναδικό στόχο: Να βρει το δίκιο του... Να επέλθει δικαιοσύνη.Είμαστε εδώ σήμερα προσκυνητές στη θυσία.Σε μία ιστορική επέτειο της Μνήμης, που πρέπει να γίνει αφορμή για ευγνωμοσύνη, για υποχρέωση κι ευθύνη», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ντακαλέτσης. Για ένα προσκύνημα με διαρκεί μηνύματα κατά του ναζισμού μίλησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ενώ ο δήμαρχος Καλαβρύτων υπογράμμισε πως τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: