powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: Εκδηλώσεις μνήμης σε Αγία Αναστασία και Ραψαίους

Με μία λιτή εκδήλωση, όπου η συγκίνηση ήταν μεγάλη, κάτοικοι και φορείς της Αγίας Αναστασίας του Δήμου Δωδώνης, τίμησαν την Κυριακή, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν από τη μανία των ναζιστικών στρατευμάτων.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Θεόφιλο Γκόλα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Το χωριό της Αγίας Αναστασίας κάηκε από τους Γερμανούς ενώ αρκετοί κάτοικοι και ο ιερέας εκτελέστηκαν ως αντίποινα στην αντίσταση κατά των ναζιστικών στρατευμάτων.
Οι μνήμες από κείνες τις μέρες του τρόμου και του θανάτου μένουν ακόμη νωπές.
Την Κυριακή στον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Ακολούθως την ίδια ημέρα τιμήθηκαν τα θύματα που άφησε η ναζιστική θηριωδία στον οικισμό Ραψαίων Τερόβου.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τερόβου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Βασίλειος Δήμος.
Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής.Στις εκδηλώσεις της Αγίας Αναστασίας και των Ραψαίων συμμετείχε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
"Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι μνήμες θα είναι πάντα ζωντανές και οι πληγές ανοιχτές. Κανένας δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ξεχάσει όλους εκείνους που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους σημάδεψαν την ιστορία και ταύτισαν τη δράση τους με έννοιες όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια", ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δωδώνης.
Τόνισε δε, ότι τις ίδιες αξίες και ιδανικά, τα έχουμε απόλυτη στην σημερινή εποχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να ξεπερασούν οι συνέπειες που φέρνει η βαθιά οικονομική κρίση.
"Απαιτείται σύμπνοια και ομόνοια, ώστε όλοι μαζί να σταθούμε απέναντι στις δυσκολίες της δικής μας εποχής. Χρειάζεται αλληλεγγύη για τους πιο αδύναμους κι αυτό οφείλουμε να το κάνουμε πράξη όλοι. Και η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς και οι πολίτες", σημείωσε.
Ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε ακόμη ότι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η συνεχής συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους τοπικούς φορείς, ώστε από κοινού να τιμώνται οι ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας και τα θύματα των Γερμανικών στρατευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: