powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ



Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «ανέβασε» στο Taxisnet τα καινούργια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Στη διάθεση των φορολογούμενων είναι τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα ανήρτησε στο Taxisnet.
Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να τα πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Taxisnet  με την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης διορθώθηκαν:
(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,
(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και
(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Πώς θα βρείτε το διορθωμένο εκκαθαριστικό
Για να βρουν το καινούργιο εκκαθαριστικό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τους κωδικούς εισόδου στο σύστημα Taxis, να επιλέξουν το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του περιουσιολογίου και μέσα από εκεί να εκτυπώσουν:
1. Το καινούργιο εκκαθαριστικό (στην ένδειξη εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2014
2. Την καινούργια ειδοποίηση πληρωμής φόρου (έχουν γίνει οι προσαρμογές για όσους ανήκουν σε μια από τις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες)
3. Μια νέα επιλογή που αναφέρει «στοιχεία δόσεων ΕΝΦΙΑ». Η επιλογή αυτή επιτρέπει στους φορολογούμενους να εκτυπώσουν το λεγόμενο έντυπο «Ε». Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς εκτός από τις δόσεις, έχει συμπεριλάβει και όλες τις πληροφορίες για το ποιοι έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα, πότε και ποιες είναι οι εκκρεμότητές τους. Καλύτερη χρήση αυτού του εντύπου, θα κάνουν οι σύζυγοι που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis και χρησιμοποιούν τους κωδικούς του συζύγου.
Μετά και την ανάρτηση των εκκαθαριστικών (σ.σ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη) μένει σε εκκρεμότητα η παροχή της έκπτωσης σε όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα αλλά και σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου της τάξεως του 50% ή ακόμη και του 100% (η πλήρης απαλλαγή αφορά σε πολύτεκνους και σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%).  

Δεν υπάρχουν σχόλια: