powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ μικρού και μεσαίου κυβισμού θα πληρώσουν το «μάρμαρο» από την αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας


Υπερδιπλασιασμός των τελών κυκλοφορίας  στα μικρού κυβισμού ΙΧ. και ελαφρύνσεις για τα μεγάλου κυβισμού!!!

Από το 2015 αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα ΙΧ.
Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το λεγόμενο «Ολλανδικό μοντέλο», βάση του οποίου ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα ΙΧ και θα γίνεται με βάσει την ετήσια χιλιομετρική απόσταση που διανύει.
Το συγκεκριμένο σύστημα προβλέπει την τοποθέτηση στα ΙΧ ειδικής συσκευής GPS που καταγράφει τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
Στη συνέχεια ο υπολογισμός των τελών προκύπτει με το γινόμενο των ετήσιων χιλιόμετρων και του συντελεστή 0,03. Δηλαδή ετήσια διανυθέντα χλμ. επί 0,03 ευρώ.
Αν και το σενάριο έχει ένα σημαντικό αγκάθι, αυτού του κόστους των συσκευών GPS, εάν όμως ισχύσει θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα μικρομεσαίου κυβισμού ΙΧ προς όφελος των μεγάλων σε κυβισμό.
Ρίχνοντας μια ματιά στο παρακάτω πίνακα και  λαμβάνοντας υπόψη ένα ιδιαίτερα συντηρητικό σενάριο, αυτό των 10.000 διανυθέντων χλμ. κατά μέσο όρο και κάνοντας έναν απλό υπολογισμό παρατηρούμε ότι τα μικρού κυβισμού ΙΧ επιβαρύνονται σημαντικά, ακόμη και με υπερδιπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: