powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Κατάργησαν την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος


Δεν θα ξέρουμε τι πίνουμε και τρώμε

 Το ένα μετά το άλλο και μάλιστα σε διάστημα ημερών δέχεται τα πλήγματα η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή και οι επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Μετά την ήττα στο θέμα της Φέτας που ανοίγει το δρόμο –πέραν του Καναδά- και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και άλλες να σφετεριστούν το ελληνικό brand, ανοίγει εκ νέου ο φάκελος «αναγραφή προέλευσης στο γάλα».
Τον "πόλεμο" μεταξύ εγχώριων και πολυεθνικών γαλακτοβιομηχανιών αναμένεται να αναζωπυρώσει η κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία επήλθε με το νέο αγορανομικό κώδικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησε στο παρασκήνιο κόντρα μεταξύ των εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος αναμένεται να ευνοήσει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, κυρίως από βαλκανικές χώρες, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην εγχώρια κτηνοτροφία.
Στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, που αντικατέστησαν τον αγορανομικό κώδικα δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Επιπλέον στο άρθρο 140 προβλέπεται η κατάργηση σειράς αγορανομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η αγορανομική διάταξη με την οποία το 2010 είχε θεσπισθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος επί των συσκευασιών των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σε ισχύ παραμένει μόνο η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος για τα προϊόντα γιαουρτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: