powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Μαζική αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων

 
Ισχυρά «Μποφόρ» πνέουν αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια φορολογούμενους - ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρομεί μαζικά τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ 2012.
Στόχος, να κλείσει άμεσα η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων, πριν φθάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, περί τα τέλη του επομένου μηνός, οπότε και θα αρχίσει ο νέος γύρος εξονυχιστικών ελέγχων και, ίσως, των πιο σκληρών μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί και οι γερμανικές εκλογές.
Με δεδομένο, άλλωστε, ότι η υστέρηση των εσόδων και η έκταση της φοροδιαφυγής αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμφισβήτητα θα εστιάσουν στην πορεία των εσόδων και στα αποτελέσματα των ελέγχων για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πρόσθετος φόρος
Σε κάθε περίπτωση, ένας τρόπος για να κλείσει άμεσα η «μαύρη τρύπα» είναι η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων -καθώς η πλειονότητα των φορολογουμένων πλέον, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο στην εφορία-, αλλά και η επίσπευση της αποστολής των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2012 σε περίπου 650.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, έως το τέλος της εβδομάδας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρομεί και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2012, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες, των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει, σε ατομική βάση, τις 200.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Ο «πονοκέφαλος» βέβαια για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες δεν σταματά εδώ, αφού το φθινόπωρο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχεδιάζει να τους στείλει και τα «ραβασάκια» με το ΦΑΠ του 2013, καλώντας τους να πληρώσουν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.
Και το ΕΕΤΑ
Ο «Γολγοθάς», όμως, των ιδιοκτητών έχει και συνέχεια, αφού η ΔΕΗ έχει αρχίσει ήδη και αποστέλλει τους λογαριασμούς που συμπεριλαμβάνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, που είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012. Από το «χαράτσι» του 2013, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,1 δισ. ευρώ, καθώς, παρά τη μείωση, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα καταβληθεί βάσει νόμου και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί.
«Τσουνάμι»
Επισημαίνεται ότι το «τσουνάμι» που χτυπά τους ιδιοκτήτες θα συνεχιστεί φυσικά και το 2014, με το νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 3 δισ. ευρώ (με εκτίμηση 4,1 δισ. ευρώ), εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Δεν αποκλείεται, εξάλλου, πολλοί από τους ιδιοκτήτες να είναι από τους «τυχερούς», των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαρίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και θα μπορέσουν, εφόσον το εκκαθαριστικό τους είναι χρεωστικό, να το εξοφλήσουν σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Και η 5η παρτίδα
Η ΓΓΠΣ ταχυδρομεί, εντός των προσεχών ημερών, και την 5η παρτίδα εκκαθαριστικών σε 1,1 εκατ. φορολογούμενους, εκ των οποίων οι 500.000 θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 200 εκατ. ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, με την ανωτέρω παρτίδα, θα έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 3,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων 1,5 εκατ. εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, με πρόσθετο φόρο 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: