powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο φόρο ακινήτων

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο φόρο ακινήτων
Μικρές ελαφρύνσεις «για λίγους» και μόνο για όσους κατέχουν αποκλειστικά ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα για τα οποία πλήρωναν ΕΕΤΔΕ και ΕΕΤΑ, φέρνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης / τ.μ. είναι χαμηλές, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το χαράτσι που εισπράττεται σήμερα από την ΔΕΗ.
Στις περιοχές μεση τιμή ζώνης ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το χαράτσι.
Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.
Ειδικότερα, όσοι κατέχουν μονοκατοικίες απαλλάσσονται σήμερα από το φόρο για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές.
Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν φόρο και για τα οικόπεδα.
Τέλος, υπάρχουν αυτό τον καιρό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται με το χαράτσι.
Και αυτά τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!

Παραδειγματα
Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 14 ετών στο Περιστέρι: Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 3ου ορόφου και παλαιότητας 14 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Περιστερίου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 217,80 ευρώ.
Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,6 ευρώ ή κατά 2,9%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, 224,40 ευρώ.
Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 11 ετών στα Χανιά: Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 11 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Χανίων με τιμή ζώνης 2.250 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 462,30 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,90 ευρώ ή κατά 1,47%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 469,20 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: