Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Ναύπακτο το περασμένο Σάββατο στις 6 το απόγευμα, στην μεγάλη αίθουσα του κέντρου «Φλοίσβος» και την οποία συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας και η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σύσσωμες οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι του πνευματικού , εκπαιδευτικού, επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου , εκπρόσωποι των εργαζομένων, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων και πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του Κέντρου «Φλοίσβος» που αποδείχθηκε πολύ μικρή για την συγκεκριμένη εκδήλωση.
Μουσικό πρόγραμμα παρουσίασε η εξαίρετη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, με δάσκαλο τον κ. Παντελή Αναστασόπουλο.
Αμέσως μετά καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας κ. Γιάννης Τσιώτας μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:
«Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν. και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΝΑ.Μ. ομόφωνα αποφάσισαν να είναι στη φετινή εκδήλωση τιμώμενο πρόσωπο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος για το θεολογικό, πνευματικό, ποιμαντικό, συγγραφικό έργο του καθώς και για την άοκνη μέριμνά του προς επίλυση των ναυπακτιακών προβλημάτων. Έχω προσωπική επιφύλαξη για το κατά πόσο η αποψινή απόδοση τιμής στο πρόσωπο του σεβασμιότατου αρκεί μόνη της να καλύψει το χρέος μας απέναντί του. Είναι πάντως το ελάχιστο απ' ό,τι δικαιούται ο τιμώμενος ποιμενάρχης μας ο οποίος με το πολυποίκιλο έργο του κοσμεί τη εκκλησία μας και κατά ευτυχή συγκυρία κοσμεί και την επαρχία μας. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί αποδέχθηκε τη βράβευσή του από εμάς.»
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε αφού αναφέρθηκε στην στρατηγική και τις προτεραιότητες του νέου αυτοδιοικητικού θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ώστε να βγούμε από την σημερινή βαθιά κρίση και ύφεση επεσήμανε:
«Σήμερα όμως βρισκόμαστε εδώ γιατί τιμάτε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τιμάμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, έναν πνευματικό άνθρωπο, από τους σπάνιους Ιεράρχες μας, που είναι τιμή για μάς.
Δεν είναι μόνο, γιατί ίσως είναι ο πιο πολυγραφότατος σε αυτήν την περίοδο της βαθιάς κρίσης -προσέξτε, της βαθιάς κρίσης, της αξιακής- ο πιο πολυγραφότατος με ένα εύρος προσεγγίσεων που θα το ζήλευαν πολλοί λόγιοι άνθρωποι από άλλους χώρους, ακόμα και από της «σκληρής» επιστήμης, έξω από της Εκκλησίας, έναν άνθρωπο όμως και με μεγάλες ευαισθησίες, με ζωντανά Ιδρύματα, Ιδρύματα που έχουν αποδώσει και αποδίδουν άμεσα κοινωνικό έργο.
Τιμούμε, λοιπόν, αυτόν τον άνθρωπο και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την περιοχή μας. Είναι μια προσωπικότητα ισχυρή που βγάζει σε εξωστρέφεια όχι μόνο την Ναυπακτία, αλλά όλη την Δυτική Ελλάδα.
Είναι ένας άνθρωπος για την περιοχή μας ξεχωριστός, ανιδιοτελής, με πλούσια πνευματική προσφορά. Μεγάλη η παρακαταθήκη του που μπορεί να μήν την αναγνωρίζουμε σήμερα, αλλά έχει τέτοια δυναμική που αυτή η παρακαταθήκη που μας αφήνει είναι ένα κεφάλαιο.
Αλλά έχουμε και έναν ζωντανό άνθρωπο στην καθημερινότητά του.
Εγώ είμαι ευτυχής και φαντάζομαι όλοι οι φορείς που συνεργαζόμαστε με τον Σεβασμιώτατο, σε δύσκολη συγκυρία σε πολλά μέτωπα καυτά. Έχουμε μια άριστη συνεργασία, έχουμε και ένα μέρος προσχεδίου, κυρίως για κοινωνικές υποδομές, που θέλουμε να το προετοιμάσουμε σε λίγο καλύτερα, για να το δώσουμε και στην κοινωνία μας.
Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές ο οποίος Χαιρέτησε την πρωτοβουλία των Συλλόγων να γίνεται η συνάντηση στην Ναύπακτο και αναφέρθηκε στην «ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, ώστε να γίνει η επανασύνδεση με τις αρχές, τις χαμένες αξίες και τα οράματα και να ξαναβρούμε τον σεβασμό στους θεσμούς και την λειτουργία τους. Γιατί μπορεί να επανακάμψει η οικονομία, αλλά δεν θα επανακάμψει η κοινωνία, αν δεν βρούμε τον φάρο που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα που μας έχουν βάλει». Και τόνισε:
«Σ' αυτήν, λοιπόν, την εκδήλωση έχει ξεχωριστή σημασία κάθε φορά -γιατί έχω παρακολουθήσει τις περισσότερες από αυτές στην Αθήνα- η ανάλυση από τον Σεβασμιώτατο ενός καίριου κατ' εμέ θέματος, κάθε φορά επίκαιρου που δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να σκεφτούμε πράγματα τα οποία ξεχνάμε, γιατί η καθημερινότητα μας πιέζει προς άλλες κατευθύνσεις, αλλά όπως προείπα, είναι αναγκαία η προϋπόθεση να επαναφέρουμε την πνευματικότητα στη ζωή μας, στη ζωή της πόλης μας, του δήμου μας, της κοινωνίας μας. Η πνευματικότητα και ο πολιτισμός πάνε μαζί».
Μιλώντας ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών Απόστολος Ζορμπάς δρ. Φιλολογίας - σ. εκπαιδευτικός , μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
"Θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε κάποιες πτυχές της προσωπικότητας και της μητροπολιτικής παρουσίας του Μητροπολίτη Ιεροθέου. Κάποια από αυτά τα υποκεφάλαια θα αποτελούσαν σε άλλη περίπτωση θέματα Ημερίδας, Συνεδρίου ή και πολυσέλιδα βιβλία".
Ακολούθως ο κ. Ζορμπάς αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο θεολογικό, συγγραφικό, φιλανθρωπικό και ποιμαντορικό έργο του Μητροπολίτη, εκτός όλων των άλλων επεσήμανε την πολυετή προσπάθειά του για την ανέγερση και αποπεράτωση του Γηροκομείου, της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και τη λειτουργία δέκα Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων στην Ναύπακτο.
"Μια ιδιότητα η οποία διακρίνει τον Μητροπολίτη μας , επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Μ., είναι η νομιμότητα και η θεσμικότητα χειρισμού των δημοσίων, κρατικών και εκκλησιαστικών, υποθέσεων".
Στη συνέχεια κάνοντας λόγο για το θεολογικό και συγγραφικό του έργο τόνισε:
"Η τόσο πληθωρική συγγραφική παραγωγή δεν χωράει σε ένα κεφάλαιο μιας σύντομης ομιλίας.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι η θεολογία του Μητροπολίτη Ιεροθέου στηρίζεται πρωτίστως στην Αγία Γραφή και ακολούθως στους Πατέρες της Εκκλησίας, τις αποφάσεις και τους όρους των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, με τους οποίους διατύπωσαν την θεολογία της Εκκλησίας, και στην εμπειρία του εκκλησιαστικού σώματος.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων αλλά και άρθρων, καλείται σε επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες ως εισηγητής και τα κείμενά του δημοσιεύονται στα Πρακτικά αυτών των συναντήσεων.
Η Εργογραφία του, περιλαμβάνει 65 βιβλία, 15 βιβλία με τίτλο Ενιαύσιο και το κάθε έτος και85 άρθρα δημοσιευμένα σε περιοδικά και αφιερωματικούς τόμους.
Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα επικαιρικού ενδιαφέροντος άρθρα του τα οποία δημοσιεύονται στην Εκκλησιαστική Παρέμβαση και σε διάφορες μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφρασθεί σε 15 γλώσσες.
Επίσης και αρκετά άρθρα του έχουν μεταφρασθεί και δημοσιευθεί σε ξένα περιοδικά.
Η συγγραφή σοβαρών βιβλίων απαιτεί κόπο πολύν, σκέψη πολλή ενημέρωση για την βιβλιογραφία και ξενύχτι. Αυτήν την ασταμάτητη μελέτη και συγγραφική δραστηριότητα του Μητροπολίτη Ιεροθέου την έθεσε στο σκηνικό του λιμανιού ο αείμνηστος Γιάννης Βαρδακουλάς στην τελευταία ποιητική συλλογή του:
«Στο βάθος το Δεσποτικό, τα φώτα αναμμένα
και ο ερημίτης Δέσποτας που γράφει ως την αυγή».
Καλείται και συμμετέχει σε πολλά Συνέδρια σε διάφορες χώρες σε όλες τις Ηπείρους .
Οι βραβεύσεις και οι τιμές από Συλλόγους, περιοδικά και εφημερίδες είναι πολλές.
Ξεχωριστές θεωρούμε δύο βραβεύσεις από δύο σημαντικούς θεσμούς- Πνευματικά Ιδρύματα.
Την βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών . Δεύτερη ξεχωριστή τιμή είναι η ανακήρυξή του ως Επιτίμου Διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.
Η συνήθεια της μελέτης και συγγραφής δηλώνει την έφεση προς την επιστήμη γενικώς, αλλά και την επιθυμία του να βρίσκεται σε σοβαρές εκδηλώσεις ανθρώπων της Μητροπόλεώς του.
Το ενδιαφέρον του αυτό -πλην της συμμετοχής, παρουσίας και ευλογίας- εκδηλώνεται και με πιο χειροπιαστό τρόπο: ως αρωγή με την ενίσχυση και συμπαράσταση στο έργο των πνευματικών πολιτιστικών και άλλων φορέων.
Ο Μητροπολίτης μας ενδιαφέρεται και για τα προβλήματα της περιοχής. Ήταν πάντοτε παρών -αγωνιών και αγωνιζόμενος- σε σειρά θεμάτων-προβλημάτων της Ναυπάκτου, διαβλέποντας καίρια την άμεση σχέση τους με την ζωή των κατοίκων, υλική και πνευματική.
Πιστεύουμε ότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος με την αρχιερατεία του έδωσε στην μικρή πλην ιστορική Μητρόπολη της Ναυπάκτου μεγαλύτερο κύρος και πρόσθετη αξία.
Γι' αυτό και παρά το γεγονός ότι αυτός -όπως και κάθε άνθρωπος του χρέους- ό, τι κάνει το βλέπει ως απλή εκτέλεση του καθήκοντός του και χρέος, και εμείς κατ' ελάχιστο χρέος τον ευχαριστούμε, ευχόμαστε, προσευχόμαστε και προσδοκάμε λαμπρότερη και πιο καρποφόρα την συνέχεια.
Και είμαστε βέβαιοι πώς στο μακρινό μέλλον οι ιστορικοί της Εκκλησιαστικής Ιστορίας θα προσθέτουν στον κατάλογο των λογίων Μητροπολιτών Ναυπάκτου: Κωνσταντίνου Μανασσή, Ιωάννου Αποκαύκου, Δαμασκηνού Στουδίτου, Θεοφίλου Κορυδαλλέως, Μελετίου Μήτρου, Νεοφύτου Μαυρομάτη και το όνομα του Μητροπολίτη Ιεροθέου Βλάχου.
Σεβασμιώτατε, ευχόμαστε να έχετε ευδόκιμη την υπόλοιπη διακονία σας στην Εκκλησία του Θεού και να τύχετε μεγαλύτερων τιμών αλλά και καλύτερων αγορητών".
Στη συνέχεια από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας και την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών έγινε η τιμητική βράβευση του Σεβασμιωτάτου με περγαμηνή επί της οποίας αναγραφόταν τα εξής:
Ενώ του επιδόθηκε αντίγραφο καλύμματος ιερού ευαγγελίου, εξαιρετικής τέχνης από το Μουσείο Μπενάκη .
Μετά τη βράβευση ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου με θέμα:
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Οικουμένη»
Μέσα από προσωπικές του εμπειρίες και επικοινωνία που είχε με χριστιανούς σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την πρωτοχρονιάτική πίτα ευχόμενος υγεία και χαρά εν Θεώ και επιτυχία εις τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Ναυπακτιακών Συλλόγων και της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών, επιτυχία εις το έργο όλων των παρευρισκομένων παραγόντων και εκπροσώπων φορέων και προκοπή εις τας οικογενείας όλων.
Η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με γνήσια παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία.
Να αναφερθεί πως έξω από το χώρο της εκδήλωσης μια μικρή ομάδα υποστηρικτών της Μονής Μεταμορφώσεως διαδήλωνε υπέρ της και κατά κλεισίματός της ( μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια και παρά το ότι υπάρχουν Συνοδικές και δικαστικές αποφάσεις κάποιοι επιμένουν να αδιαφορούν προβάλλοντας τις απόψεις τους για ευλόγους αιτίας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου