powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Σουλίου

Το Ολοκαύτωμα του Σουλίου και τη μνήμη του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών, για τη θυσία τους υπέρ της ελευθερίας, τιμούν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Π.Ε. Θεσπρωτίας και ο Δήμος Σουλίου, με εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει για το τριήμερο 25 - 27 Μαΐου 2012. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 25 Μαΐου στην Παραμυθιά με ποδηλατικό αγώνα από μαθητές σχολείων του Δήμου, σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους της περιοχής.
Ο ποδηλατικός γύρος θα ξεκινήσει στις 19:30.
Το Σάββατο 26 Μαΐου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίση» στην Παραμυθιά στις 19:15. Θα ακολουθήσει, στις 20:30, συνάντηση χορευτικών και περιδιάβαση χορευτών με παραδοσιακές στολές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στην πόλη της Παραμυθιάς, ενώ στις 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη (Παραμυθιά) θα παρουσιαστούν δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής και άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 27 Μαΐου στον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου. Στις 7:00 θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. Τίτου, και θα ακολουθήσει Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Στις 10:45 θα γίνει τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ακολουθήσουν ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 12:00 με Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Σουλιωτών και του Ολοκαυτώματος, χαιρετισμό από τη Δήμαρχο Σουλίου και παραδοσιακούς χορούς.
Παράλληλα, την Κυριακή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο «1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου θυσίας Σουλιωτών».
Η έναρξη του αγώνα δρόμου είναι στις 8:00 από την τοπική κοινότητα Γλυκής και ο τερματισμός στις 11:00 στον χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: