powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ενημέρωση στο δήμο Δωδώνης για τη θέση του εργοστασίου απορριμμάτων



«Λατομείο Εγνατίας» η πρόταση.

Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα μεθαύριο Παρασκευή θα παραδοθεί, στην Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο, η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την θέση «Λατομείο Εγνατίας» που επιλέχθηκε ως πρώτη στη σειρά κατάταξης για να φιλοξενήσει τη μονάδα.
Πριν η Προμελέτη χωροθέτησης, στην ουσία, αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος για να συνεχιστεί η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων και της έγκρισης, οι μελετητές θα ενημερώσουν αναλυτικά επ΄ αυτής το δήμο Δωδώνης, δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο και όποιον άλλον το επιθυμεί από την περιοχή του Ελευθεροχωρίου που βρίσκεται κοντά στην θέση που προτείνεται, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μανταλόβας.

Στο ΥΠΕΚΑ μετά την ενημέρωση

Στο τέλος Μαΐου η Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση παρέλαβε την πρόταση των μελετητών και έδωσε προθεσμία 15 ημερών για να  ολοκληρωθεί ο φάκελος της προμελέτης.

Η προθεσμία εκπνέει σήμερα, αλλά δεν τίθεται θέμα δυο ημερών και η παράδοση της πλήρους Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως πληροφορηθήκαμε, θα γίνει την Παρασκευή, εκτός απροόπτου.

Μετά την ενημέρωση και την αποστολή της ΠΠΕ στο ΥΠΕΚΑ το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται και θα πρέπει να αναλάβει ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για όλη την Ήπειρο, ο οποίος μάλλον θα καθυστερήσει

Οι τρεις πρώτες στην κατάταξη

Η θέση «Λατομείο Εγνατίας» βρίσκεται κοντά στο Ελευθεροχώρι του δήμου Δωδώνης. Αποτελεί την  πρώτη επιλογή για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Σε αυτή την πρόταση κατέληξαν, με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν,  οι μελετητές, μεταξύ συνολικά έξι θέσεων που εξετάστηκαν από τις δέκα, αφού αποκλείστηκαν οι τέσσερις.

Στην σειρά κατάταξης, δεύτερη είναι η θέση «Μέγα Τσούκα» στο δήμο Ιωαννιτών, νοτιοδυτικά της Κοσμηράς και τρίτη η Βιομηχανική Περιοχή στο δήμο Ζίτσας.

Ούτε ναι, ούτε και όχι ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη, ο οποίος ζήτησε διάλογο, πλήρη ενημέρωση για να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο και η τοπική κοινωνία. Αυτό αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν.

Ποια είναι η περιοχή που προτείνεται

Το προτεινόμενο γήπεδο, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 515 μέτρα έως 560 μέτρα. Καταλαμβάνει έκταση  περίπου 140 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο δήμο Δωδώνης, βόρεια της Εγνατίας Οδού, νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι Πολυγύρου και σε απόσταση από κατοικημένη περιοχή. Απέχει  από τον κόμβο «Τύριας» της Εγνατίας περίπου 3 χιλιόμετρα. Από το σημείο εξόδου της Εγνατίας ακολουθείται υφιστάμενη επαρχιακή οδός, παράλληλη στην Εγνατία Οδό για να φτάσει κανείς στη θέση.

Κατά την ανάπτυξη της μονάδας από τα 140 θα εξαιρεθούν περίπου 30 στρέμματα, γιατί σύμφωνα με την προκαταρκτική γνωμοδότηση του Δασαρχείου είναι δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: