powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Δήλωση του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση


42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με τον κύκλο της μεταπολίτευσης να έχει ήδη κλείσει, ήρθε η ώρα να θέσουμε τα νέα θεμέλια για την Ελλάδα του μέλλοντος, για την Ελλάδα της Νέας Μεταπολίτευσης. 
Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες στην πορεία προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική ειρήνη ανακόπηκαν συχνά από την παράλληλη δημιουργία ενός κράτους και ενός πολιτικού συστήματος με παθογένειες, στρεβλώσεις και ιδιοτέλειες. Η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε από βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση των θεσμών.
Η χώρα έχει ανάγκη από μια επανεκκίνηση με εξωστρέφεια και με το βλέμμα στραμμένο σε ένα δημοκρατικό μέλλον για όλους. Οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε πέντε άξονες, έχουν ως βάση τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, τη διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και την κατοχύρωση της αξιοπιστίας του, τη λογοδοσία και τον κοινωνικό έλεγχο.
Ο πρώτος άξονας αφορά την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, εκκινώντας  από τις σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, την εκλογή και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θητεία των βουλευτών.
Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών για την ουσιαστικότερη λειτουργία της δημοκρατίας. Ενισχύονται οι δυνατότητες των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας και τίθενται οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.
Με τον τρίτο άξονα της πρότασης στόχος είναι η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου με ιδιαίτερη μνεία στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την τροποποίηση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών και τον τρόπο συγκρότησης αλλά και ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών.
Ο τέταρτος άξονας αναφέρεται στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, με απόλυτο σεβασμό στην κρατούσα θρησκεία στη χώρα μας, την Ορθοδοξία, και στην καθιέρωση υποχρεωτικού πολιτικού όρκου για αιρετούς και δημόσιους λειτουργούς.
Ο πέμπτος άξονας αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα με την συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στον διάλογο που θα διεξαχθεί από την οργανωτική επιτροπή που θα συσταθεί, καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες με την ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Η Νέα Μεταπολίτευση δεν αποτελεί για εμάς σχήμα λόγου. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε βάζουμε τις βάσεις για τη Νέα Ελλάδα με ένα Νέο Σύνταγμα, με απώτερο στόχο την άρση της επιτροπείας της χώρας και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Η ανασυγκρότηση της χώρας προϋποθέτει πρώτα και κύρια την πολιτική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Προϋποθέτει περισσότερη δημοκρατία. Την ίδια τη Δημοκρατία στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: