powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Βοτονόσι Μετσόβου






Απολαύστε τα video





















Το Βοτονόσι (υψόμετρο 820 μετρων) βρίσκεται στο 46ο χιλιομέτρων της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Τρικάλων, είναι κτισμένο κάτω  από την κορυφή Γραμμένη (υψ. 1147 μ.) και πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό, πάνω στην αρχαία διάβαση που συνέδεε τα Γιάννινα, με το Μέτσοβο και την Καλαμπάκα.
Στην περιοχή του Βοτονοσίου βρίσκεται ακρόπολη της κλασικής περιόδου, που σήμερα είναι γνωστή με τ' όνομα Λαχανόκαστρο. Από παλιότερες έρευνες, στο Βοτονόσι εντοπίστηκαν στις υπώρειες της ακρόπολης αρκετές ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες στη θέση Τρία Χάνια. Χάλκινα αγγεία και κεραμική βρέθηκαν και σε άλλα σημεία, αποδεικνύοντας την ιστορικότητα της περιοχής. Αξιόλογα μνημεία του χωριού είναι η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο οικισμός Μύλοι, όπου σώζονται ερείπια από τους παλιούς μύλους.












Votonossi ( Βοτονόσι) Ιστορικά στοιχεία


Βουτουνούσι: [Χάρτης Κοντογόνη 1912].

Vutonosi: [Αυστριακός Χάρτης 1914].

Vutinos: Χωριό της περιοχής Μετσόβου [Leake 1835 I, 294].

Βοτονόσι: Δικαιοδοσία Μετσόβου, επί Πίνδου, 30 χριστιανικές οικογένειες, 50 στέφανα, ελεύθερο, εκκλησία Εξαρχία, γλώσσα Βλαχική και Ελληνική [Αραβαντινός 1856 Β, 341].

Βοτονόσι: Έχει 50 οικίες ΕλληνοΒλάχων [Ζώτος 1878, 162]. 

Vutonosi: Στην περιοχή του ποταμού Arta, δύο ώρες νοτιοδυτικά από το Metsovo σε απόκρημνο υψόμετρο, 150 Αρομούνοι [Weigand 1895, 316].

Βοντονόζι: Εκκλησιαστική δικαιοδοσία Μετσόβου, 50 κουτσοβλαχικές οικογένειες [Αραβαντινός 1905, 49]. 
Votonossi: 200 Βλάχοι [Papahagi 1905, 147]. 
Βουτονόσιον: Επαρχίας Μετσόβου, 38 ΕλληνοΒλαχικές οικογένειες [Πατριαρχείο 1906, μζ΄]. 
Βουτονόστον: Υποδιοικήσεως Μετσόβου, νομού Ιωαννίνων, 173 κάτοικοι [Απαρίθμησις 1913].
Βουτονόσιον: Μετσόβου, 155 κάτοικοι [Λεξικόν Συνοικισμών 1923, 22]. 
Βουτονόσιον: Επαρχία Μετσόβου, διάταγμα 15/1/1929 (Φ.Ε.Κ. 17/1929) [Αρχεία Δρακάκη - Κούνδουρου 1939, 447]. 
Βοτονόσιον: Βοτονοσίου Μετσόβου, 273 κάτοικοι, υψόμετρο 820 [Λεξικόν Οικισμών 1974, 203]. 
Βοτονόσι ή Βουτουνός: Βλαχοχώρι της χώρας

 Μετσόβου. Από το 1695 απολάμβανε ειδικών προνομίων από την οθωμανική εξουσία [Κουκούδης, 81, 109]. 
Βοτονόσι: Δήμου Μετσόβου, νομού Ιωαννίνων, κάτοικοι 305 [Λεξικό Σταματελάτου 2001, 141].

Βοτονόσι... 
Xωριό που κατοικείται πολύ πριν γεννηθεί ο Χριστός.
Όταν το 47 π.Χ. ο Γάιο Ιούλιος Καίσαρ με 20.000 στρατό και με 1.000 ιππείς κατέβηκε στην Ήπειρο δια της τότε Εγνατίας οδού κατευθυνόμενος προς τα Φάρσαλα και προς Μακεδονία καθοδόν αρρώστησε βαριά από κακοήθη πυρετό και έμεινε τρείς μέρες στο χωριό «Votanoso»... Του έδωσαν εκεί οι κάτοικοι του χωριού να πιεί αφέψημα χαμαιδριάς (Hamaidrium Polium Plante Medisinale) και μέσα σε δύο μέρες είχε θεραπευθεί. Από τα βότανα που θεράπευαν την νόσο έχει πάρει και το όνομα «Votanoso (Βοτανόσο)», και με τα χρόνια έγινε Βοτονόσι... 
Ως ανταμοιβή για την θεραπεία και την περιποίηση που τους πρόσφεραν οι κάτοικοι του χωριού και μετά από παράκληση των κατοίκων, ο Γάιο Ιούλιος Καίσαρ τους άφησε εκεί μια στρατιωτική μονάδα η οποία έκτισε απέναντι και ένα μικρό φρούριο για να τους προστατεύουν από λεηλασίες των πειρατών.
(Από το βιβλίο: Ιστορική περιγραφή ιδρύσεως & εξελίξεως των Κομών: ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ, ΔΡΑΜΙΣΙΩΝ,ΠΑΣΣΑΡΩΝΟΣ, ΚΟΒΎΛΙΑΝΗΣ ή (ΠΟΛΥΛΟΦΟΥ εδώ αναφέρει και για το Βοτονόσι), ΒΟΥΤΣΑΡΑ, ΒΟΥΝΕΙΜΑ, και ΔΩΔΩΝΗΣ. «Υπό Αναστ. Δ. Βλαχόπουλου, Ιωάννινα 1973»
Σχόλιο: Αυτό σημαίνει ότι για να μπόρεσαν να συνεννοηθούν οι Ρωμαίοι με τους κατοίκους αυτού του χωριού, μάλλον οι κάτοικοι μιλούσαν Λατινικά και ίσως αργότερα να ανακατεύτηκε η γλώσσα τους με Πελασγικά, με Σλάβικα και με Ελληνικά και να βγήκαν τα Βλάχικα τα οποία μιλούν ακόμα και σήμερα. 
Το Μέτσοβο δεν αναφέρεται πουθενά σε αυτήν εκστρατεία του παρά μόνο ότι μετέβηκε δια της κατά μήκος του ποταμού Mincio «Μίντσιο» διόδου προς Θεσσαλία την οποία και φρουρούσαν τμήμα της προσωπικής φρουράς του Καίσαρα. Αναφέρεται ακόμη ότι από το 61 π.Χ. στη θέση «Κρανότοπος-πολιτσά» υπήρχε το Imperatorium (Θερινό Ανάκτορο) όπου κάθε καλοκαίρι παραθέριζε η Οκταβία, αδελφή του αυτοκράτορα Αύγουστου Καίσαρα.
Μέχρι το 1930 ή1932 ήταν μια κοινότητα με το Μέτσοβο και τα εδάφη τα χωρίσανε λίγο πριν το 1980 όταν δηλαδή η ΔΕΗ σχεδίαζε την κατασκευή της λίμνης.
Οι περισσότεροι κάτοικοι που πρωτοκατοίκησαν στο Μέτσοβο ήταν κάτοικοι που μετακόμισαν από το Βοτονόσι διότι είχαν πολλά ζώα και εκεί υπήρχαν μεγάλα βοσκοτόπια.









20 Απριλίου 1941, ημέρα του Πάσχα, σε συνεννόηση με τον διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα, τον διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Γεώργιο Μπάκο, και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, κατάργησε πραξικοπηματικά τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ιωάννη Πιτσίκα, ανέλαβε ο ίδιος διοικητής της Στρατιάς και υπέγραψε πρωτόκολλο ανακωχής με τον διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Ες-Ες, υποστράτηγο Γιόζεφ Σεπ Ντήτριχ (Josef "Sepp" Dietrich) , στο Βοτονόσι του Μετσόβου. Ο αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, σε τηλεγράφημά του προς το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, κατήγγειλε την πρωτοβουλία του Τσολάκογλου ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της πατρίδας, διέταξε την αντικατάσταση του Τσολάκογλου και αγώνα «μέχρι εσχάτου ορίου δυνατοτήτων». Ήταν όμως ήδη αργά.
(Date: 1941-04-20)
Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού........
Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου (περιοχή Μετσόβου) το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού μεταξύ του Αντ/γου Γ. Τσολάκογλου και του Γερμανού Josef "Sepp" Dietrich )
Η συνθηκολόγηση έγινε ακριβώς στην στροφή κάτω απ την εκκλησία Μεταμορφώσεως Σωτήρας και αρχικός διερμηνέας ήταν ο Θανάσης Μαυρογιώργος σύζυγος της Μαρίκας η οποία ήταν εγγονή του Κυριάκου (Γιάκη) Γκουντέβαινου. Ο Θανάσης Μαυρογιώργος μιλούσε τότε 7 γλώσσες: Ελληνικά, Βλάχικα, Ρουμάνικα, Ιταλικά, Γερμανικά, Αιγυπτιακά και Αραβικά..
Michael I. Goudevenos













Ο Μετσοβίτικος ποταμός

Ο ποταμός Μετσοβίτικος πηγάζει στην περιοχή του Βοτονισίου. Είναι παραπόταμος του Αράχθου, με τον οποίο ενώνεται στο ύψος της Μπαλντούμας. Στην πορεία του συναντά τα νερά της λίμνης των πηγών του Αώου στο ύψος της Χρυσοβίτσας, με τη λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού σταθμού.
Το τοπίο που θα αντικρίσετε είναι ιδιαίτερα επιβλητικό καθώςπεριτριγυρίζεται από ψηλά βουνά και πυκνά δάση που αποτελούν καταφύγιο πολλών ειδών της πανίδας της περιοχής. Στο δρόμο που οδηγεί από το Βοτονόσι στο Ανθοχώρι, δίπλα από την νέα γέφυρα,θα θαυμάσετε το πέτρινο γεφύρι Μπαμπά που βρίσκεται εκεί και δίνει το δικό του στίγμα στο τοπίο.
Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με μία ψευδοκαμάρα, η οποία δεν είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανής. Στις όχθες του ποταμού θα αισθανθείτε απίστευτη γαλήνη,θα χαλαρώσετε και θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Οι λάτρεις τηςφύσης και όχι μόνο σίγουρα θα εντυπωσιαστούν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: