powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: Υποβολή πρότασης στο Interreg Adrion

Την υποβολή πρότασης του Δήμου Δωδώνης, στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος Interreg- Adrion 2014-2020 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης.
Το Interreg- Adrion αποτελεί διασυνοριακό πρόγραμμα που στοχεύει στην αξιοποίηση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων, στην Αδριατική και το Ιόνιο και στην ενίσχυση της οικονομικής, χωρικής και κοινωνικής συνοχής.
Το έργο, στο οποίο μετέχει ως εταίρος ο Δήμος Δωδώνης, αφορά στην "Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω διαχείρισης των αρχαίων θεάτρων" και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από κοινοτικούς και 15% εθνικούς πόρους.
Η πρόταση στοχεύει στην αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων, στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, τις καινοτόμες μορφές πολιτισμικής έκφρασης και στην προώθησή τους σε τουριστικά δίκτυα.
Η φιλοσοφία της πρότασης, αντιμετωπίζει τα αρχαία θέατρα ως στοιχεία της ευρύτερης περιοχής και ως αναπόσπαστο μέρος ενός "cluster πολιτισμού".


Οι δράσεις που περιλαμβάνει αφορούν στη δημιουργία αποθετηρίου και καταλόγου για τον πολιτισμό, εργαλεία για την πολιτική διαχείρισης και αξιοποίησης των θεάτρων, δημιουργία οδηγού διαχείρισης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι περιλαμβάνει και δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση του τουρισμού, την δημιουργία ταυτότητας και προφίλ προορισμού και τη δημιουργία διαδρομής των θεάτρων της Αδριατικής.
Το εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Δωδώνης περιλαμβάνει δέκα εταίρους από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Επικεφαλής είναι οι φορείς της Ιταλίας, ενώ ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συμμετοχή του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού και των περιφερειακών του υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, τόνισε ότι στόχος του Δήμου είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της νέας προγραμματικής περιόδου με την υποβολή προτάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.
Η επεξεργασία των προτάσεων και η προετοιμασία των φακέλων γίνεται από τους ειδικούς συμβούλους και τις υπηρεσίες του Δήμου κι έτσι αποφεύγεται οποιαδήποτε οικονομική δαπάνη.

"Με την ίδια λογική προετοιμαζόμαστε για τις προκηρύξεις του ΕΣΠΑ, του Interreg αλλά και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων, επιδιώκοντας να έχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις", υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: