powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Κάτω Δεσποτικό Πρέβεζας




Δείτε τα video































Κάτω Δεσποτικό

Το Κάτω Δεσποτικό (Τοπική Κοινότητα Δεσποτικού - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "το Κάτω Δεσποτικό". Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Κάτω Δεσποτικό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Δεσποτικού, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Το Κάτω Δεσποτικό έχει υψόμετρο 257 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,1956484218 και γεωγραφικό μήκος 20,6543472892. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Κάτω Δεσποτικό θα βρείτε εδώ.

















Πρώην Δήμος Φαναρίου
Ο πρώην Δήμος Φαναρίου κατέχει ιδιαίτερη θέση στα βόρεια σύνορα του νομού Πρέβεζας, και αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα: Δεσποτικά, Βαλανιδούσα, Αηδονιά, Αχερουσία, Αμμουδιά, Βαλανιδοράχη, Βουβοπόταμος, θέμελο, Καναλάκι, Καστρί, Κορώνη, Κουκούλι, Κυψέλη, Λούτσα, Μεσοπόταμος, Μουζακαίικα, Νάρκισσος, Σκεπαστό, Σταυροχώρι, Άνω Σκαφιδωτή, Κορυφούλα.
Περικλείεται από Βουνά και θάλασσα αποτελώντας έτσι μία αυτόνομη εδαφική ενότητα με ιδιαιτερότητες στο φυσικό περιβάλλον αφού συνδυάζει θάλασσα, βουνό και μια εύφορη πεδιάδα που τη διασχίζει ο ποταμός Αχέροντας. Η έκταση του είναι 197.598 στρέμματα και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 8.914 κατοίκους Ο συνδυασμός θάλασσας, κάμπου και Βουνού δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να ασχοληθούν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, κυρίως με τη γεωργία, καλλιεργώντας προϊόντα όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και το τριφύλλι, σε συνδυασμό με την αλιεία ή την ορεινή κτηνοτροφία. Οι σύγχρονες καλλιέργειες γίνονται με μηχανικά μέσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο αναδασμός της πεδιάδας, που αρδεύεται πλέον από δεξαμενές τροφοδοτούμενες από ηλεκτροκίνητα αντλιοστάσια.
Το Καναλάκι είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής, με πολλά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, και υποκαταστήματα της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας. Η έδρα του δήμου είναι η κωμόπολη Καναλάκι που είναι χτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της πεδιάδας και αποτελεί το γεωγραφικό και συγκοινωνιακό κέντρο του Δήμου. Το κλίμα είναι ήπιο ηπειρωτικό, ενώ οι περισσότερες μέρες του χρόνου είναι ηλιόλουστες και όλο το καλοκαίρι ο μαΐστρος του Ιονίου, διασχίζει όλη την πεδιάδα για να καταλήξει στις κορυφές των γύρω ορέων μεταφέροντας μέχρι εκεί τη δροσιά του πελάγους.

Η μορφολογική ποικιλία της περιοχής (βουνό κοιλάδα θάλασσα) ευνοεί τις ασχολίες των κατοίκων με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η πεδιάδα του Φαναριού, που διασχίζεται από τον Αχέροντα, είναι μία από τις πιο πράσινες πεδιάδες της Ελλάδας. Στην παραθαλάσσια ζώνη του Ιονίου υπάρχουν πευκόφυτα δάση τα οποία προσφέρουν ειδυλλιακές εικόνες και μοναδικές συγκινήσεις.














Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας
Ο νομός Πρεβέζης, με πρωτεύουσα την παραθαλάσσια πόλη της Πρέβεζας, βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Ηπείρου, σε μια περιοχή που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Συνορεύει στα βόρεια με τους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, ανατολικά με το νομό Άρτας, ενώ στα δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο. Κλιματολογικά ο νομός διακρίνεται για τις ήπιες θερμοκρασίες στις παράκτιες περιοχές και τις δριμύτερες στα βόρεια.
Η εύφορη περιοχή γύρω από την Αχερουσία λίμνη και οι μαγευτικές και κοσμοπολίτικες παραλίες του Ιόνιου καθιστούν το νομό ιδανικό προορισμό για κάθε επισκέπτη. Επίσης, παρουσιάζει και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με το νεκρομαντείο του Αχέροντα, τη ρωμαϊκή Νικόπολη, το ιστορικό Άκτιο, αλλά και το περίφημο, νεότερης περιόδου, Ζάλογγο.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα, η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από την παλαιολιθική εποχή. Το 290 π.Χ., ιδρύθηκε από τον Πύρρο της Ηπείρου (318-272 π.Χ.), στη θέση της σημερινής Πρέβεζας, η πόλη της Βερενίκης. Η πόλη έφερε το όνομα της ομώνυμης συζύγου του βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίου του Λάγου, η οποία ήταν πεθερά του Πύρρου.
Στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην Ήπειρο, ο Ρωμαίος Ύπατος Αιμίλιος Παύλος κατέστρεψε 70, περίπου, ηπειρωτικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Βερενίκης. Άλλη σημαντική αρχαία πόλη της περιοχής του νομού Πρεβέζης υπήρξε η Εφύρα, κοντά στην οποία βρισκόταν το σπουδαιότερο και παλαιότερο νεκρομαντείο των αρχαίων Ελλήνων, το νεκρομαντείο του Αχέροντα, το οποίο θεωρούνταν ως πέρασμα που οδηγούσε στο βασίλειο του Άδη. Η Εφύρα, καθώς και το νεκρομαντείο, καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους το 2ο αιώνα π.Χ. Το 31 π.Χ., στην περιοχή του Ακτίου, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ρωμαϊκής ιστορίας: η ναυμαχία του Ακτίου. Στη ναυμαχία αυτή αντιπαρατέθηκαν ο στόλος του Οκταβιανού με τις ναυτικές δυνάμεις του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ' της Αιγύπτου. Η σύγκρουση έληξε με νίκη του Οκταβιανού και ολοκληρωτική καταστροφή του στόλου των αντιπάλων του.
Ύστερα από τη νίκη του στο Άκτιο, ο Οκταβιανός, εκμεταλλευόμενος τη δύναμη που απέκτησε, αναμόρφωσε ολόκληρο το ρωμαϊκό σύστημα διακυβέρνησης, λαμβάνοντας ο ίδιος ένα ευρύ φάσμα εξουσιών, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους. Ως σύμβολο της νίκης του στο Άκτιο, ο Οκταβιανός ίδρυσε την πόλη της Νικόπολης, η οποία βρισκόταν 6 χλμ. βόρεια της σημερινής Πρέβεζας. Η Νικόπολη αναδείχθηκε σε μία από τις λαμπρότερες πόλεις της περιοχής και υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο της ακμής της αριθμούσε 300.000 κατοίκους.
Η Νικόπολη καταστράφηκε τον 11ο αιώνα από τους Βούλγαρους, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής η πόλη της Πρέβεζας, που πιθανότατα ιδρύθηκε τον ίδιο αιώνα. Μετά την άλωση της Κων/πόλης από τους Λατίνους, το 1204, η Πρέβεζα εντάχθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Τα επόμενα χρόνια κατακτήθηκε από πολλούς, όπως τους Βενετούς, τους Τούρκους και τους Γάλλους, για να κυριευθεί, τελικά, από τον Αλή Πασά το 1789.
Το 1803, συντελέστηκε στο Ζάλογγο μία από τις δραματικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, καθώς, όταν ο Αλή Πασάς κατέκτησε το Σούλι, ύστερα από πολύνεκρες και πολυετείς μάχες, οι Σουλιώτισσες αρνήθηκαν μία ατιμωτική ζωή και προτίμησαν να θυσιαστούν, μαζί με τα παιδιά τους, πέφτοντας στις απόκρημνες πλαγιές του Ζαλόγγου.
Ο νομός Πρεβέζης απελευθερώθηκε, τελικά, από τον τούρκικο ζυγό το 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή του νομού Πρεβέζης υπέφερε από τη ναζιστική κατοχή, για να απελευθερωθεί, τελικά, το 1944.

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: