powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ανάσα στους ακρίτες της Ηπείρου θα δώσει η 5μηνη θητεία στα σύνορα


Ένα από τα βασικά και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου για ενίσχυση της αστυνόμευσης, αναμένεται να ικανοποιηθεί εν μέρει, με την απόφαση που προβλέπει πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους φαντάρους στα σύνορα.
Αν και η φύλαξη των συνόρων και των ακριτικών περιοχών απαιτεί έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό αστυνόμευσης από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως εάν εφαρμοστεί και στην πράξη το εν λόγω σχέδιο, θα ενισχύσει κάπως το αίσθημα ασφάλειας  στους ακρίτες μας, οι οποίοι σήμερα νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από το Κράτος.
Το νομοσχέδιο
Στο νέο νομοσχέδιο λοιπόν που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφει ένα νέο σύστημα για τις μεταθέσεις των στρατεύσιμων, προβλέπεται πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης αλλά και σύστημα μοριοδότησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσής τους, οι οπλίτες θα τοποθετούνται ως εξής: Στον Στρατό Ξηράς σε μονάδες στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία θα μετατίθενται σε μονάδες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και, μετά το πεντάμηνο, θα επιστρέφουν στους συγκεκριμένους νομούς με κριτήριο την επάρκεια στελέχωσης των υπηρεσιών. Οι αποσπάσεις των οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες, συν 15 επιπλέον (καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας), κάτι που θα γίνεται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.
Με το νομοσχέδιο εισάγεται, επίσης, σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις μεταθέσεις και στις τοποθετήσεις. Υπερκείμενη προτεραιότητα είναι οι επιχειρησιακές και οι υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια είναι τέσσερα (υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά, αντικειμενικά), ενώ εισάγεται και αρνητική μοριοδότηση για τους οπλίτες που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: