powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τα νέα κριτήρια για τις φετινές μετεγγραφές των φοιτητών



Από τη Δευτέρα 6 μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις

Τα μόρια εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και η μόνιμη κατοικία των γονιών και των αδελφών που επίσης σπουδάζουν θα είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για τις φετινές μετεγγραφές των φοιτητών.
 Το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση προς πάσα κατεύθυνση και χωρίς περιορισμό, αφού το υπουργείο Παιδείας βάζει νέους όρους προκειμένου να μην αδικηθούν οι φοιτητές αλλά να μην προκληθεί πρόβλημα στα κεντρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με παράλληλη αποδυνάμωση των περιφερειακών.
Σύμφωνα με το «Έθνος», ότι οι μετεγγραφές να γίνουν με βάση τα μόρια που πέτυχαν οι φοιτητές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και μόνο στη σχολή που είναι στον τόπο κατοικίας των γονέων ή στην πλησιέστερη πόλη ή στην πόλη όπου σπουδάζει αδελφός ή αδελφή και όχι όπου επιθυμεί ο κάθε φοιτητής, χωρίς δηλαδή κάποια κριτήρια.
Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, ενώ από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.

Βασικό κριτήριο θα είναι η επίδοση των φοιτητών στις πανελλαδικές εξετάσεις όταν πρόκειται για ομοειδή τμήματα της ίδιας περιφέρειας, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό ο συνωστισμός στα κεντρικά ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα η προϋπόθεση της βαθμολογικής επίδοσης στις πανελλαδικές θα «βάλει» στα κεντρικά περιζήτητα ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα στο ΕΜΠ, αυτούς που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι η πόλη νοείται το πολεοδομικό συγκρότημα το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους δήμους όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η υπουργική απόφαση αφορά αποκλειστικά όσους εισήχθησαν φέτος στα ΑΕΙ. 
Οι μεταφορές θέσεων αφορούν: 
σχολές ή τμήματα αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής εφόσον βρίσκονται σε διαφορετική πόλη υπό την προϋπόθεση λειτουργίας αντίστοιχων εξαμήνων.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου ΑΕΙ, ενώ η φορολογική δήλωση αφορά το οικονομικό έτος 2014 (με τα οικονομικά στοιχεία του 2013).
Επίσης ορίζεται ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.
Ο κάθε υποψήφιος για μετεγγραφή θα μπορεί να δηλώσει μόνο μία σχολή και θα προσκομίσει επίσης τον προσωπικό του Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ στον οποίο έχει συμπεριληφθεί ως τέκνο στη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, καθώς και όλα τα προσωπικά στοιχεία, και μετά θα εκτυπώσει την αίτηση και θα την καταθέσει στη σχολή που θέλει να μετεγγραφεί.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: