powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Να μην επιτρέψουμε στη λήθη να ξαναφέρει το φασισμό


Εβδομήντα χρόνια ακριβώς συμπληρώθηκαν την Κυριακή από την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, αιματοκύλισαν το χωριό της Δωδώνης, σκοτώνοντας 12 άτομα, αξιωματικούς, στρατιώτες και πολίτες.
Ο Άγιος Νικόλαος της Δωδώνης έγινε ένα ακόμη θέατρο της άνισης πολεμικής αναμέτρησης και ένας ακόμη τόπος μαρτυρίου για 12 Έλληνες πολίτες, που πλήρωσαν με τη ζωή τους, το πέρασμα της μπότας του Γερμανού κατακτητή. 
Η υπόμνηση της ιστορικής γνώσης, μέσα από την οποία κανείς δε μπορεί να ξεχάσει, αποτέλεσε το επίκεντρο της εκδήλωσης μνήμης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Άγιο Νικόλαο Δωδώνης, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου και παρουσία εκπροσώπων των αρχών και φορέων της περιοχής και δεκάδων πολιτών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στα χρόνια της Κατοχής και στα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών, υπενθυμίζοντας τη ρήση του γέροντα Παϊσιου, ότι «το αίμα αυτό, είναι ακόμη ζεστό…».
«Δε μπορούμε να ξεχάσουμε το κακό που έγινε από τους Γερμανούς στη χώρα μας, σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Ο ελληνορθόδοξος λαός μας έχει μάθει να συγχωρεί. Είναι άλλο όμως η συγχώρεση και άλλο η μνησικακία. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δε μπορούμε να ξεχάσουμε, αλλά με τη γνώση της ιστορικής αλήθειας των γεγονότων να αντλήσουμε τα νοήματα των πράξεων αυτών και να μην πέσουμε στα ίδια λάθη», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθαν. Γκότοβος που συνέδεσε τον τόπο του μαρτυρίου για τους 12 πεσόντες, με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
«Οι άνθρωποι αυτοί με τη θυσία τους και την εγγύτητα του χώρου με το μαντείο της Δωδώνης, έδειξαν ότι πυξίδα τους ήταν η υπεράσπιση των του πολιτισμού τους, του πολιτισμού και της ιστορίας των προγόνων τους», ανέφερε.
Ακολούθησε το προσκλητήριο των πεσόντων της συγκεκριμένης ημέρας, αλλά και των πεσόντων από τα χωριά της Δωδώνης από τους Βαλκανικούς πολέμους και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: