powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

«Σήμα» κινδύνου από τα Ταμεία, χρωστούν συντάξεις και εφάπαξ ύψους 3,1 δις


Το «σήμα» κινδύνου για τα Ταμεία και τη βιωσιμότητα των συντάξεων και των εφάπαξ, εξέπεμψε o πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία Θ. Καποτάς χτύπησε το καμπανάκι παρουσιάζοντας, στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει Ταμειακό «άνοιγμα» 5,1 δισ. ευρώ (- 2 δισ. ευρώ το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα και 3,1 δισ. ευρώ το κόστος από τις απλήρωτες συντάξεις και τα εφάπαξ).
Οι προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2014 προβλέπουν ελλείμματα άνω των 2 δισ. ευρώ (807,9 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 462,7 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ, 181,3 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ, 91,3 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, 66,2 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 39,5 εκατ. ευρώ στο ΤΣΑΥ και 274 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ).
 Το ετήσιο κόστος από την καθυστέρηση, από ένα χρόνο έως πέντε έτη, της καταβολής συντάξεων και εφάπαξ φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτες κύριες συντάξεις, 450 εκατ. ευρώ οι επικουρικές και 1 δισ. ευρώ τα εφάπαξ). Για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ η Ομοσπονδία θεωρεί δεδομένες τις νέες μειώσεις σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (το ΤΠΔΥ πρέπει να καταβάλει εφάπαξ ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει μόνο 400 εκατ. ευρώ) ενώ για τις κύριες συντάξεις προεξοφλεί νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Οι συνολικές απώλειες εσόδων των Ταμείων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αγγίζουν τα 32,8 δισ. ευρώ: 7 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες εισφορών από την ανεργία στο 27,2%, 3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών, 8,5 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, 1,3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των εισφορών, 1 δισ. ευρώ από την κατάργηση κοινωνικών πόρων και 12 δισ. ευρώ από το PSI.

ΠΗΓΗ: www.moneypro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: