powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Στο φως όλα τα δεδομένα για το πετρέλαιο στα Γιάννενα


Σε ποια σημεία της Ηπείρου έχουν γίνει ως σήμερα έρευνες, ποιες ήταν οι δυσκολίες, ποιες δυνατότητες ανοίγονται Σπάνια δεδομένα για την έρευνα πετρελαίου στα Γιάννενα, την Ήπειρο και το Ιόνιο, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον Γύρο Παραχωρήσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων με τη μέθοδο της ανοιχτής πρόσκλησης (open door) σε τρεις περιοχές της χώρας (Πάτρα, Κατάκωλο, Ιωάννινα), το υπουργείο ανήρτησε στην ιστοσελίδα του αναλυτική περιγραφή τεχνικών, γεωτεκτονικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε περιοχή (δείτε εδώ). Στην ανάρτηση αυτή περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα, το νομικό πλαίσιο που διέπει τις έρευνες, τα βασικά γεωλογικά χαρακτηριστικά των τριών περιοχών καθώς επίσης και χάρτες με την ακριβή θέση όλων των γεωτρήσεων που έχουν γίνει σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας, καθώς και των βασικών μεγεθών, επιλεγμένων σεισμικών γραμμών, οι οποίες περιγράφουν τα γενικά χαρακτηριστικά των σεισμικών ερευνών που έχουν ήδη διεξαχθεί κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους.
Οι χάρτες αυτοί μάλιστα δημοσιεύονται για πρώτη φορά, και πλέον έχει κάθε ενδιαφερόμενος τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει στη διάθεσή του προς αξιολόγηση τα βασικά metadata σεισμικών γραμμών και γεωτρήσεων των περιοχών αναφοράς.
Το περιεχόμενο όλης της ανάρτησης, που είναι διαθέσιμο τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου τόσο οι Έλληνες επιστήμονες του χώρου και οι αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς τους, όσο και οι ενδιαφερόμενες διεθνείς εταιρείες διεξαγωγής σεισμικών ερευνών, να μπορούν να αξιολογήσουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.
Δηλαδή, πλέον όποιος ενδιαφέρεται έχει στη διάθεσή του στοιχεία που θα του δώσουν ή όχι κίνητρο να διεκδικήσει την αποκλειστικότητα των ερευνών σε μία περιοχή.
Επιπλέον, όπως σημειώνει το υπουργείο στόχος της ανάρτησης, εκτός από την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών, είναι να διαμορφώσει το πρώτο δημόσια και δυναμικά διαρκώς ενημερούμενο Σύστημα Πληροφοριών Δυναμικού Υδρογονανθράκων στη χώρα. Αυτό θα βοηθήσει και στην υποχώρηση της φημολογίας ότι δήθεν η Ελλάδα «πλέει σε πετρέλαιο» και ότι «υπάρχουν λόγοι» που δεν επιτρέπουν τις γεωτρήσεις.


Στα Γιάννενα
Μελετώντας κανείς του χάρτες, βλέπει ότι στο νομό Ιωαννίνων έχουν γίνει ως σήμερα ερευνητικές γεωτρήσεις στο Δελβινάκι, στη Λάβδανη (3), στην περιοχή του Καλπακίου (Δήμητρα 1 και 2), στον Παρακάλαμο, τη, Βροσίνα, τη Δραγοψά και τη Λίπα. Ακόμα σε διάφορες θέσεις στον Αγ. Γεώργιο στα βόρεια της Άρτας, στις θέσεις Αρχάγγελος 1 και 2 στα παράλια της Πρέβεζας και σε Μαζαρακιά και Φιλιάτες στη Θεσπρωτία.
Στο ιστορικό των ερευνών στην Ελλάδα, ιδιαίτερη θέση κατέχει ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων περιοχών το 1996. Παραχωρήθηκαν τελικά τέσσερις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα: ΒΔ Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία στην εταιρεία Τriton και Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός κόλπος στην εταιρεία Enterprise Oil που ερεύνησε όπως είναι γνωστό στο Καλπάκι όπως είπαμε. Επενδύθηκαν 85 εκατ. €. σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όπως όμως σημειώνεται στον απολογισμό του υπουργείου, οι έρευνες δεν απέδωσαν, αλλά και οι γεωτρήσεις δεν έφθασαν το βάθος που προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες.
Δεν διερευνήθηκαν δύο σημαντικοί στόχοι, σημειώνεται χαρακτηριστικά:
Στα Ιωάννινα με την εγκατάλειψη της βαθιάς γεώτρησης (4.000 μ.) λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων από την εταιρεία και στο Δ. Πατραϊκό κόλπο όπου δεν εκτελέστηκε η προγραμματισμένη γεώτρηση λόγω αποχώρησης της εταιρείας. Οι εταιρίες τελικά αποχώρησαν το 2000-2001.


Ενδιαφέρουσα περιοχή
Το Βόρειο Τμήμα της Ηπείρου και τα Γιάννενα στο βόρειο τμήμα τους θεωρούνται «ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο». Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).
Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα όπως σημειώθηκε ήδη.
Η ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στους βαθείς αυτούς στόχους, θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το πετρελαϊκό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδος. Πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής σημειώνεται ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων τα δεδομένα προέρχονται από τη γεώτρηση Demetra-1 στο Καλπάκι.
Ο στόχος της γεώτρησης στη θέση Demetra-1 υπήρξε πολύ φιλόδοξος, καθώς αποσκοπούσε στο να διατρήσει για πρώτη φορά την Τριαδική εβαποριτική ακολουθία. Στο βάθος των 4.000μ οι σεισμικές καταγραφές είχαν δείξει την ύπαρξη ενός δόμου άλατος. Μετά τη διάτρηση της ασβεστολιθικής ακολουθίας της Ιόνιας ζώνης, και ενώ ήδη η γεώτρηση βρισκόταν στους Τριαδικούς εβαπορίτες, παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις οι οποίες δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της γεώτρησης και η οποία εγκαταλείφθηκε στο βάθος περίπου των 4.000μ. Έτσι, ο τελικός σκοπός της γεώτρησης δεν επιτεύχθηκε, καταλήγει ο απολογισμός.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί και το σημειώνει και το υπουργείο, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ερευνηθεί σωστά και μεθοδικά για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Είναι δηλαδή μια «αραιή» όπως λέγεται περιοχή, άρα υπάρχουν περιθώρια για έρευνες.
Οι σεισμικές έρευνες είναι η μέθοδος για να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αν υπάρχει πετρέλαιο, τι ποιότητας είναι κι αν είναι αντλήσιμο και αξιοποιήσιμο.
Χωρίς αυτές τις έρευνες που συνιστούν στην ουσία γεώτρηση κανένας σχεδιασμός δεν προχωρά. Αντίθετα, η φημολογία ή οι ενδείξεις που μπορεί να υπάρχουν από κάποια συγκριτικά δεδομένα (όπως η ύπαρξη κάποιων πετρωμάτων κλπ) δεν συνιστούν απόδειξη ύπαρξης κοιτασμάτων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο βήμα να προχωρήσουν οι έρευνες που έχουν προκηρυχθεί.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: