powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Απαράδεκτη η απόφαση του Δ.Σ. της «Δωδώνης» για τις τιμές

Καταγγέλλουν Ενώσεις και παραγωγοί


Μετά την ανακοίνωση των τιμών γάλακτος από την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ οι οποίες θα ισχύσουν για την νέα γαλακτοκομική περίοδο συνήλθαν σε σύσκεψη τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Κτηνοτροφικών Συν/σμών της Ηπείρου όπου ομόφωνα αποφάσισαν τα παρακάτω :
1) Να καταγγείλουν την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Βιομηχανίας η οποία αλλοιώνει τον χαρακτήρα αυτής και βάσει της οποίας οι τιμές παρέμειναν σταθερές εκτός του αγελαδινού γάλακτος το οποίο στην ουσία επανήλθε στην τιμή η οποία ίσχυε πριν τις μειώσεις οι οποίες έγιναν κατά τα έτη 2009 -2010 . Επίσης να καταγγείλουν την μη καταβολή συμπληρωματικών τιμών από το πλεόνασμα την εταιρείας το οποίο προσδιορίζεται για την 31/12/2011 κάτι το οποίο ίσχυε από την ίδρυση της βιομηχανίας, τις οποίες ανέμεναν και προσδοκούσαν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει από την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας.
2) Καλούν την διοίκηση της ΑΤΕ να συγκαλέσει αμέσως το Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να αναθεωρηθεί η προηγούμενη απαράδεκτη απόφαση και να υλοποιηθούν οι προτάσεις των ΕΑΣ Μετόχων οι οποίες κατατέθηκαν από τους αντιπροσώπους τους οι οποίοι μετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και στον τύπο , ήτοι : Α) Χορήγηση αναδρομικά της ζημιάς την οποία υπέστησαν οι αγελαδοτρόφοι από την μείωση της τιμής του γάλακτος .
Β) Διανομή του 60 % του πλεονάσματος της εταιρείας το οποίο προσδιορίζεται για την 31/12/2011. Μετά δε την χορήγηση των συμπληρωματικών τιμών αυτές να προστεθούν στις ήδη ισχύουσες και να αποτελέσουν τις τιμές εκκίνησης για την νέα γαλακτοκομική περίοδο.
Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν σε κινητοποιήσεις οι οποίες πιθανά να είναι απρόβλεπτες δεδομένου το ότι η κτηνοτροφία της Ηπείρου απειλείται με αφανισμό , ο οποίος θα σημάνει καταστροφή για την οικονομία της Ηπείρου.
Με δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόσο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης όσο και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Χάρης Μπλέτσας, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας να μην προχωρήσει στην εκκαθάριση των τιμών κάνοντας λόγο για αλλαγή του χαρακτήρα της βιομηχανίας.
«Η εταιρία ανέκαθεν μοίραζε μέρος από τα κέρδη στους παραγωγούς μετόχους της. Φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν το κάνει και οδηγεί τη «Δωδώνη» σε περίεργες και πονηρές καταστάσεις, αλλάζοντας τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα», είπε ο κ. Μπλέτσας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ, σημείωσε πως η Ένωση θα συνεχίσει τις επαφές και τις πιέσεις προς τη Διοίκησης ώστε η εκκαθάριση να δοθεί τελικά, ενώ χαρακτήρισε δίκαιη την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων.
Η ανακοίνωση της εταιρίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε – Α.Β.Γ.Η» στη συνεδρίαση του στις 11-11-2011 έλαβε αποφάσεις σχετικά με τον καθορισμό τιμών για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. Ειδικότερα και αφού έλαβε υπόψη του:
Την σταθερή πολιτική και στρατηγική της Εταιρίας, που στοχεύουν στην διατήρηση της οικονομικής της ευρωστίας λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή γενικότερη οικονομική συγκυρία και τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά.
Τη διαχρονική πολιτική της Εταιρίας στη διατήρηση του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους Ηπειρώτες παραγωγούς και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή.
Την πάγια πολιτική της Εταιρίας στο να παρέχει στους συνεργάτες της κτηνοτρόφους ικανοποιητικές τιμές, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, λόγω των υψηλών ποιοτικών προτύπων του Ηπειρωτικού γάλακτος.
Τις μειωμένες τιμές (λόγω υπερπροσφοράς)του αιγοπρόβειου γάλακτος οι οποίες διαμορφώνονται πανελλαδικά και την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικής θέσης της Εταιρίας στην αγορά, σε μια περίοδο μάλιστα, που η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται το 2012 να επηρεάσει αρνητικά ακόμη περισσότερο τις αγοραστικές δυνατότητες των καταναλωτών.
Την πάγια πρακτική της εταιρίας σύμφωνα με την οποία οι τιμές εκκίνησης ισχύουν για όλη τη γαλακτοκομική περίοδο.
Τις τιμές που κατέβαλε η εταιρία την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε και καθόρισε τις νέες τιμές εκκίνησης του γάλακτος, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, από 01-10-2011 για το πρόβειο. γίδινο και αγελαδινό γάλα όπως παρακάτω:
Πρόβειο Γάλα : 1,05€/kg (αμετάβλητη).
Γίδινο Γάλα : 0,58€/kg (αμετάβλητη).
Η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως παγίως συμβαίνει, θα είναι μειωμένη κατά 0,03€/kg για όσους παραγωγούς λαμβάνουν προκαταβολή.
Αγελαδινό Γάλα : 0,437€/kg για το σύνολο των εισκομιζομένων ποσοτήτων (καταργείται η ποσόστωση 70/30).
Η εν λόγω τιμή βάσης για το αγελαδινό γάλα είναι αυξημένη κατά 0,038€/kg ή +9,5% συγκριτικά με το 2010, ενώ θα πρέπει ιδιαίτερα να επισημανθεί ότι με βάση τα κριτήρια ποιότητος η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 0,4505 €/kg έναντι 0,4125/kg το 2010.
Οι παραπάνω τιμές παραμένουν και πάλι απόλυτα ανταγωνιστικές και υψηλότερες από εκείνες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ σημειώνεται ακόμη ότι η τιμή του αγελαδινού γάλακτος διαμορφώνεται στην πράξη ακόμη υψηλότερα με βάση τα ποιοτικά κριτήρια που ισχύουν από την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο συνεκτιμώντας όλους τους πιο πάνω παράγοντες, με τον καθορισμό των παραπάνω τιμών εξάντλησε κάθε περιθώριο ικανοποίησης των αιτημάτων των παραγωγών.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: